06-02-17

Tryskyl

Tryskyl                                                                       

 

Titel: Tryskyl
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragi-komedie
Bezetting: 3 heren en 2 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 125 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2007
Personages:
- Jozef: 78 jaar, pas weduwnaar, ogenschijnlijk dementerend, amateur-dichter
- Zoon 1: 45 jaar, zakenman in problemen, koel
- Zoon 2: 40 jaar, kunstenaar, eenvoudig maar discreet geslaagd, emotioneel, lief en zorgzaam
- Zuster Iris: 28 jaar, bejaardenhelpster in rusthuis
- Directrice: ongeveer +50 jaar, opgedirkte vrouw met duur en potsierlijk uiterlijk

(Voor toneelgezelschappen met meer actrices dan acteurs bestaat er ook een tweede versie van Tryskyl met 2 heren en 3 dames. Met een kleine regie-ingreep kan een damesrol zelfs nog ontdubbeld worden om eventueel een bijkomende actrice de kans te geven mee te spelen in een kleine rol. Bij aanvraag van de gratis leesbrochure, vermeld duidelijk 'Tryskyl Versie 1' of 'Tryskyl Versie 2')

Locatie en decor:
Een kamer in een rusthuis voor bejaarden: tafel, stoelen, kastje, ijzeren bed met papegaaienstok en alarmbel, zetel met voetbankje, WC-stoel, wastafel met spiegel, ‘goedkope’ prenten aan de muur, etc…

Tryskyl Siloewet

Creatie: 7-8-9-10 november 2007 door Theater Siloewet in het Vaarttheater te Schoten, in een regie van Robert De Clerck met als bezetting Anita Adams, Inge de Oliveira, Carl Janssens, Nico Breitkopf en Olivier De Bruyn.

 

 

 

 

Tryskyl Tejater80 3

Tryskyl Tejater80 6Tryskyl Tejater80 7Tryskyl Tejater80 8Tryskyl Tejater80 9

 

 

 

 

 

 

 

In het kader van de provinciale toneelwedstrijd Gouden Handjes speelde Tejater80 uit Edegem Tryskyl op 23, 24 en 25 april 2010. Nog voor de première werd, wegens snelle uitverkoop van de zalen, besloten tot twee bijkomende voorstellingen, nl. op 30 april en 1 mei. John Versprille regisseerde Wendy Bourrée, Mike Wuylens, Alice Vandersmissen, Elke Rammon en Wim Waes.

 

Broer en zus.jpg

Jozef en Iris8.jpgDe koffiekop.jpg

Jozef en Iris10.jpg 

 

 

 

 

 

Directrice4.jpgIn een regie van Piet Lesage speelde IcDien Poperinge op 12, 18, 19, 23, 25 en 26 maart 2011 Tryskyl met Bert Bouve, Rita Mareco, Leila Nakkach, Dorine Denecker en Daniël Delerue.

 

 

 

 

tryskyl001.jpgtryskyl003.jpgtryskyl022.jpgtryskyl023.jpgtryskyl034.jpgtryskyl036.jpgToneelkring PokusPats uit Wemmeld speelde Tryskyl op 2, 3 en 4 december 2011 in regie van Robert De Clerck, met Roland Van Dyck, Johan Vanderhaegen, Serge Nicolas, Maria Van Dyck en Marcia Van Dyck.

 

 

 

 

 

 

 Jozef op stoel.jpgJozef en dochter.jpgJozef met kinderen.jpgJozef en Iris.jpgJozef met Tryskyl.jpgDe hele ploeg.jpg

Theater Puur speelde Tryskyl op 26 januari en op 1 en2 februari 2013 in het Cultuurcentrum Ter Straeten te Varsenare. Jean-Paul Lantsoght regisseerde Guido Mispelaere, Bram Claeys, Annemiek Dhaese, Mieke De Busschere en Mieke Quintens. 

 

Over het stuk:

Niets is wat het lijkt,…
Twee broers zoeken een oplossing voor hun dementerende vader, na het overlijden van moeder. De ene is een geslaagd zakenman, de andere een marginaal kunstenaar. Maar is dat wel zo? Wie bedriegt wie en waarom? En is vader wel dement of houdt hij iedereen voor het lapje? Is het bejaardenhuis echt een sprookjeskasteel of slechts een commercieel decor? En welke rol speelt de bejaardenhelpster? Draagt ze alleen maar dat witte kapje of ook nog een masker? Beleven we de werkelijkheid of bestaat ze slechts in onze verbeelding? Is het verhaal wel een toneelplot of toch het dagelijkse leven? En straks het applaus,… is dat gemeend? Of alleen maar traditie?
Alles en iedereen wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Zoek er vooral niet te veel achter. Dit toneelstuk is gewoon een leuke brok ontspanning, met een lach en een traan.
Of is dat ook al niet zo?

Tryskyl is een toneelstuk in laagjes: elk verhaal verbergt een ander. Bovendien is Tryskyl het eerste toneelstuk in de wereldliteratuur dat zo uitvoerig ingaat op het cultverschijnsel SM. Er knallen geen zweepjes op het podium, er is geen lakkleding te zien, geen bondage, maar de diepere gevoelens van sadomasochisme worden subtiel blootgelegd.

Eigenlijk is het stuk zelf een SM-sessie, een ongenadige mindplay tussen de acteurs onderling en tussen... de auteur en het publiek!

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

 

 

16:22 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-05-15

Virus

virus

Titel: Virus
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomedie (of een lachspel met ‘dat ietsje meer’) in 4 bedrijven
Bezetting: 2 heren en 4 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 100 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2008
Personages:
- Aline, de schoonmaakster: 50+; goed uitziend; eenvoudig gekleed en eenvoudig van geest, maar met goed hart.
Mijnheer Erik ‘Kwikkie’, gymleraar: -40, sportief uitzicht, breedgeschouderd, verende stap, goedlachs, joggingpak met ‘knobbel in de broek’, ongevaarlijke charmeur.
Mijnheer Paul ‘Atlas’: 50+, godsdienstleraar, slijmbal, vals opgewekt, katjes-in-het-donker-knijper. Bijnaam Atlas wegens zijn ernst en zijn zelfbeklag door alle zorgen van de wereld op z’n schouders te voelen.
Mevrouw Yvonne ‘Cleopatra’: 50+, geschiedenislerares, belerend, saai, heel egocentrisch.
Mevrouw Miek ‘Gods zegen voor de mensheid’: -40, lerares Wiskunde en Wetenschappen, gescheiden en gefrustreerd, licht verbitterd in het leven
Juffrouw Karen: -30, jonge leerkracht Moraal en Zedenleer. Sexy gekleed: kort rokje, topje, buik bloot en navelpiercing. Zeer vrijgevochten, bijzonder intelligent, erg empathisch en zeer innemend.

Locatie en decor:
Een leraarslokaal van een middelbare school (HAVO). Enkele tafels met stoelen, een plaats om laptop in te pluggen, enkele hoekzeteltjes, een fotokopieertoestel, een keukenhoek met koffiezetapparaat.
Dit was vroeger het lokaal voor niet-rokers. Sinds er nergens meer gerookt mag worden, blijft dit groepje zich toch afzonderen en voelt zich beter dan de rest van het personeel.

Over ‘Virus’…
In een middelbare school (HAVO) beschikt een groepje leerkrachten over een eigen lokaaltje, los van het grote lerarenlokaal: de egocentrische geschiedenislerares Yvonne die alleen maar over zichzelf praat, de hypocriete godsdienstleraar Paul, de bedrogen en verbitterde wiskundelerares Miek en de ‘vrijgezellige’ gymleraar Erik die zijn eenzaamheid verstikt onder ongeremde grapjasserij.
Alleen Mevrouw Verboven, de lerares Moraal, is er bij ’t begin van het nieuwe schooljaar niet bij. In haar plaats komt de jonge en extravagante interim-leerkracht Karen.
Haar kleding, gedrag en ongegeneerde uitspraken passen absoluut niet bij de hoofse en wat verzuurde sfeer van het groepje, dat merkbaar op haar neerkijkt.
Karen is echter wel de enige die de schoonmaakster Aline ook ‘collega’ noemt en haar als een gelijke beschouwt. Ze is heel verstandig, beschikt over een groot inlevingsvermogen en oordeelt niet over anderen. Zij luistert naar ieders probleem en wijst, zonder belerend vingertje in de lucht, wegen aan die naar een oplossing kunnen leiden. Bovendien blijkt dat Karen helemaal niet de femme fatale is waarvoor ze eerst aanzien wordt.
Na twee maanden verlaat Karen de school.
Voor niemand zal het leven nog ooit zijn zoals het was…

Het HKT (Heists Kamertoneel) speelt in de eigen zaal in de Kattestraat te Heist-op-den-Berg 'Virus' op 19-20-26-27 februari en 5-6-7-9-12-19 maart 2016. De naam van regisseur en cast wordt nog meegedeeld.


Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

 

15:45 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

60 dagen later...

Titel: 60 dagen later…
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: relatiethriller
Bezetting: 3 dames en 1 heer in 1 decor.
Duur: eenakter, 40 minuten
Geschreven in: 2008, ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van Toneelgroep De Fakkel in Vlaardingen (Nederland)

Personages:
- Suzanne Berkel, een jonge vrouw die haar man vorige week aan de deur zette omdat ze hem betrapte met haar beste vriendin
- Haar moeder
- Commissaris Lena Kindt van de Sectie Moordzaken
- Inspecteur Ed Terlinde van de sectie Moordzaken

Creatie op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari 2010 om 20 uur en op zondag 21 februari 2010 om 16 uur in Minitheatra  te Westerlo-Tongerlo. Regisseur: Hugues Demoulin. Vertolking: Hugues Demoulin, Nele Plu, Jan Van Thielen en Mia Wils.

Toneelkring WomAct (Wommelgem Acteert) brengt '60 dagen later...' tijdens een eenakteravond op13-14-20-21 november 2015 in Zaal Familia, Adolf Mortelmansstraat ! te Wommelgem. Lisette Verhoeven regisseert Sarina Jacobs, Carla Caes, Mia De Peuter en Luc Berghuis.


Locatie en decor:
De woonkamer van een onlangs, modern en fris, ingerichte flat. De inrichting is nog niet helemaal in orde. Er staat nog een schilderijtje óp de kast in plaats van erboven tegen de muur te hangen, er staan nog enkele niet-uitgepakte kartonnen dozen. Een driezitsbank, een uitweg naar de gang met de voordeur.

Over het stuk:
60 dagen later…
Precies 60 dagen nadat Suzanne Berkel met de avonturier Max De Brouwere trouwde, betrapt ze hem in haar eigen appartement met haar allerbeste jeugdvriendin Kirsten. De vriendschap is meteen uit, de liefde ook. Suzanne zet Max aan de deur.
Haar overbezorgde moeder was het nooit eens met de keuze van haar dochter. Zij vond haar schoonzoon een luiaard, een profiteur, een vrouwenloper, een geldgier,…
Maar, waarom geeft ze hem dan nu plots zelf onderdak?

Luc van Balberghe


Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

15:37 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-15

Als 't maar een jongen is!

Titel: Als ’t maar een jongen is

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: blijspel in 3 bedrijven

Bezetting: 8 dames en 3 heren (evt. 6 of 7 dames en dan 5 of 4 heren)

Speelduur: 120 minuten + pauze

Geschreven in: 2010

Personages:

-           Ludo: dertiger, homo, woont samen met Rudy. Praat en beweegt heel erg verwijfd: hoog stemmetje, langgerekte klanken, korte stapjes en wuivend handje. Romantisch en zweverig type.

-           Rudy: dertiger, homo, woont samen met Ludo. Praat en beweegt idem als Ludo, maar is iets kordater en realistischer.

-           Benny: onbepaalde leeftijd, klusjesman in het flatgebouw waar Rudy en Ludo wonen. Heeft een sociaal drankprobleem. Voor de rest een goudeerlijke, ietwat simpele goedzak.

-           Els: dertiger, lesbo, woont ook in het flatgebouw van Rudy en Ludo. Nogal plompe, dominante figuur.

-           Sofie: dertiger, lesbo, woont samen met haar vriendin Els. Eerder tenger en onderdanig.

-           Inspectrice van Adoptiedienst 1: vrouw, bijna 60 jaar, struis, gefrustreerd, bazige tante.

-           Inspectrice van Adoptiedienst 2: vrouw, dertiger, sociaal, begripvol en sympathiek.

-           Moeder van Rudy: zestiger, druk en bemoeizuchtig

-           Moeder van Els: zestiger, nerveus en erg verward

-           2 politieagenten: man of vrouw, leeftijd onbelangrijk. Bij voorkeur twee tegengestelde figuren zoals oud en jong, lang en klein, breed en smal.

 

Locatie en decor

De flat van Rudy en Ludo op de tiende verdieping van een modern flatgebouw. De inrichting is heel erg design en tegelijk kitscherig door te veel aandacht voor details. De overwegende kleur is roze. Op alle mogelijke plaatsen bevinden zich hartjes, zoals een kussen of een kadertje in de vorm van een hart, enz. Rechts bevinden zich enkele zeteltjes, bijna in het midden staat een tafel met enkele stoelen. Links is een hoek helemaal ingericht als toekomstige kinderkamer met speelpark, wieg, koets, knuffels… Verder een deur naar de gang, naar de slaapkamer en naar de keuken.

 

Over het stuk

Ludo en Rudy zijn twee homovrienden die al jaren samenleven op hun luxeflat op de tiende verdieping van een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen ook de lesbische vriendinnen Els en Sofie.

Ludo en Rudy hebben echter een uitgesproken kinderwens en willen een kindje adopteren. De bazige inspectrice van de Adoptiedienst maakt het echter moeilijk omdat het kind dan geen moeder heeft.

Els en Sofie spelen daarom even de echtgenote tot het dossier in orde is. Maar de wat eenvoudige klusjesman snapt het allemaal niet meer.

Wanneer plotseling de moeder van Rudy én de moeder van Els op bezoek komen terwijl de inspectrice er ook is, ontstaat het ene misverstand na het andere.

Terwijl de oplossing toch zo eenvoudig is…

 

Rudy, Benny en Ludo.jpgEls, Inspectrice1 en Sofie.jpgEls en Sofie.jpgDe Confrontatie.jpgInspectrice1 en Ludo.jpgMoeder van Rudy.jpgInspectrice wordt ontmaskerd.jpgEr wordt geklonken.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit stuk werd gecreëerd door Toneelgroep De Banneuxkes uit Hasselt en gespeeld op 26-27 januari en 1-2-8-915-16 februari 2013. Regie: Yvette Bottu. Rolbezetting: Jan Dierckx, Ronny Dupont, Wim Reyskens, Emmy Mistiaen, Liliane Mistiaen, Nanny Bijnens, Chris Vandevenne, Laurette Jacobs, Peggy Paesmans, Alex Fiddelaers, Ronny Mouton.

 

Op 29-30 november en op 1-6-7-8-13-14 december 2013 speelt Toneelvereniging Podium uit Lovendegem-Vinderhoute "Als 't maar ne jongen is!" in zaal Den Osschaert, Kasteeldreef 75 te Lovendegem, in een regie van Werner Van der Elst. Bezetting: Antoine Ornelis, Caroline Van de Velde, Cathy Herbots, Gudrun Willems, Koenraad Verrept, Marc Deleureré, Marc Thys, Marjan Meulewaeter, Mireille Wittevrongel, Patrick Van Waetermeulen, Stefanie Meulewaeter.

 

 

 

 

 

 

Jonge Rekem 1.jpgJongen Rekem 11.jpgJongen Rekem 6.jpgJongen Rekem 10.jpg

 

 

 

 

Op 31 januari en 1-6-7 februari 2015 speelde Toneelvereniging ’t Gruupke, Rekem (Lanaken) in OC Kleinveld, Populierenlaan, Rekem dit stuk in een regie van Viviane Peulen­­­

 

- Bezetting: Eric Raedts, Erik Van Damme, Audrey Bartelet, Natacha Petri, Renata-Fien Winten, Patrick Meyers, Sandra Lenaerts, e.a.

 

 

 

 

 

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

09:30 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

DVD van Blijspel "Als 't maar een jongen is!"

 DVD Als 't maar een jongen is.JPG

In nov-dec 2013 speelde Toneelvereniging Podium uit Lovendegem-Vinderhoute mijn blijspel "Als 't maar een jongen is!", in regie van Werner Van der Elst. Van de voorstelling werd een professionele video-opname gemaakt. De dvd is nu te koop à 16€ (incl. verzendingskosten). Bestellen kan, met opgave van aantal stuks en je volledig adres, via info@podiumlovendegem.be en tegelijk door overschrijving van 16€ x aantal stuks, op rekening 290-0358555-64 van Podium vzw. Levering kan een maand duren.

 

 

 

07:03 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-14

HOUTEN TRANEN

 

Titel: Houten tranen

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: allegorische monoloog

Bezetting: 1 man of vrouw en 2 trommelaars

Speelduur: 75 minuten

 

Over het stuk:

Speelman.jpgDe acteur/actrice vertelt over een vriend. Een vriend, die heel -maar dan ook héél- dom is. Maar… zou het kunnen dat mensen toch volmaakt zijn? Dat de Schepper een spontaan evenwicht voorzien heeft? Dat we onze gaven moeten samentellen en niet afzonderlijk beoordelen?

Waarom noemen we iemand die voor 98% wiskundig begaafd is en slechts 2% empathie kan opbrengen, een genie, terwijl we iemand die nauwelijks voor 2% verstand heeft, maar wel voor 98% liefde uitdraagt, een debiel vinden?

Zouden vogels echt zoveel dommer zijn dan olifanten, omdat hun hersens kleiner zijn? Misschien zitten er achter dat bekje in verhouding wel meer en betere hersenen dan achter die slurf?

Heb je trouwens al ooit een olifant gezien, die kan vliegen?

Nee, toch?

 

'Houten Tranen Op&Doek.jpgHouten Tranen' werd aangeprezen in de repertoirerubriek van het tijdschrift OP&DOEK, van de koepel voor het amateurtheater in Vlaanderen Open Doek vzw, editie juni 2012.

 

 

 

Houten Tranen Frappant2.JPGLiving Doll Leen Capiau.jpgLudo en pop.jpgDe creatie van dit stuk had plaats op 15-16-17 mei 2015 om 20.30 u en op 24/5/215 om 15 uur, door Teater Frappant, in zaal 't Witteke, Wittestraat 44 te 2020 Antwerpen. Regie Hans Mordant. Spel: Peter Van Goethem en Leen Capiau.

 

Reizend toneelgezelschap Compagnie Com-bine bereidt met Houten Tranen een tournée voor, met Nicole Gielman in de hoofdrol.

 

Houten Tranen werd ook als leestekst uitgegeven in boekvorm. Hier te bestellen: https://www.mijnbestseller.nl/shop/index.php/houten-tranen-73191-www-mijnbestseller-nl.html

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

09:00 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-13

Woorden van Vroeger en Nu

N I E U W

 alzheimer olieverf.jpg

Titel: Woorden van vroeger en nu

Auteur: Luc van Balberghe

Thema: relatie, dementie, Alzheimer

Bezetting :

- ofwel 1 m/1v van middelbare leeftijd + dubbelrollen,

- ofwel 5 personages waaronder 1m/1v van middelbare leeftijd in de hoofdrollen en 3 m/v naar keuze en met onbepaalde leeftijd, in de bijrollen.

Speelduur: 100 minuten

Personages:

- Prof. dr. Jeannet Terwilligen-Proost, ong. 60 jaar oud

- Prof. dr. Paul Terwilligen, haar man, ongeveer 60 jaar oud

- Voorzit(st)er van het Genootschap voor Taal- en Letterkunde, m of v, onbepaalde leeftijd

- Diensthoofd afdeling Dementie, m of v, onbepaalde leeftijd

- Dokter Kneipp, neuroloog, m of v, onbepaalde leeftijd

Locatie en decor:

De 9 taferelen spelen op 5 locaties. Het decor kan suggestief zijn, met elementaire zetstukken en een aangepaste belichting.

Over het stuk:

Jeannet Terwilligen-Proost en haar echtgenoot Paul Terwilligen zijn allebei universiteitsprofessor, zij in de etymologie en hij in de biologie. Hun huwelijk is kinderloos gebleven omdat ze zich elk een leven lang aan hun academische carrière hebben gewijd. Ze staan op enkele jaartjes van hun emeritaat en bereiden zich rustig voor om samen liefdevol te genieten van een comfortabele ‘oude dag’. Wanneer Jeannet echter op een dag een lezing houdt voor het Genootschap voor Taal- en Letterkunde, gaat plotseling het licht heel even uit…

Vraag een gratis leesbrochure via:

Luc.van.balberghe@telenet.be

 

17:15 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-12

'De Streekkrant' - editie Mechelen

Streekkrant.jpg

16:24 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-11-12

Het vrouwtje dat de zon had ingeslikt

N I E U W !

Titel: Het vrouwtje dat de zon had ingeslikt

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: sprookje

Bezetting: wegens de mogelijkheid van dubbelrollen, minstens 1 man/5 vrouwen of 2 M/4V. Indien meer spelers beschikbaar: onbeperkt.

Speelduur: volledig 100 minuten, ingekorte versie 60 minuten, telkens in 2 delen.

Personages:

- Koning(in) Pannenkoek de Eerste

- Prinses Wentelteefje

- De kamenier(ster)­

- De Magiër (M/V)

 - Enkele volksvrouwen (in de tekst zijn de dialogen verdeeld tussen twee vrouwen. Indien er meer actrices beschikbaar zijn, kunnen de clausen herverdeeld worden onder drie, vier,…)

- Hans, een jongeman uit het volk

- Het heksenvrouwtje

Facultatief in de volledige versie:

- De melkboer

- Moeder Overste

Dubbelrollen

De kamenierster, de Magiër en de heks kunnen dubbelrollen zijn voor één actrice. De volksvrouwen vertolken ook nog andere vrouwenrollen in de loop van het stuk, zoals de bodydoubles van de heks, Moeder Overste, enz. De koning kan ook de boer spelen.

Locatie en decor:

De locatie wordt bij elk tafereel aangegeven. Het decor wordt gesuggereerd met zetstukken, doeken, belichting en vooral door het spel. Bij de aanvang van het eerste deel, staat op het podium een koningstroon die eventueel kan worden weggerold of omgedraaid en er dan zoals een struikenbosje uitziet.

In het midden van het podium staat een constructie van twee verticale zuilen of zijsteunen, overkapt met een fronton. Naast de verticale steunen en in de achtergrond hangen matzwarte doeken. Deze constructie blijft het hele stuk staan en kan verschillende functies hebben: een deur in het paleis, een gevangenis...

Over het stuk:

In het land van koning Pannenkoek de Eerste dreigt hongersnood. Er groeien geen groene blaadjes meer aan de bomen, de koeien geven geen melk meer, de kippen leggen geen eieren meer en de luie mannen komen niet meer uit hun bed.

Dat komt allemaal omdat de zon niet meer schijnt. Ze is verdwenen! Een heksenvrouwtje heeft de zon namelijk ingeslikt om het van binnen warmer te krijgen.

Prinses Wentelteefje gaat met een dappere jongeman op zoek naar het heksenvrouwtje om de zon te bevrijden.

Zullen ze daarin slagen?

Natuurlijk, wel!

Maar welke avonturen beleven ze onderweg en hoe kunnen ze de toverkracht van het heksenvrouwtje breken?

 

Vraag een gratis leesbrochure via:

Luc.van.balberghe@telenet.be

 

19:38 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-04-12

Een kreet in de nacht

 

Een kreet in de nacht.jpg

Titel: Een kreet in de nacht
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: thriller in 4 bedrijven
Bezetting: 4 heren en 4 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 110 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2012

Personages:
- Emma en Cecile:  twee bejaarde, ongehuwde zussen. Emma is het discrete, sussense type. Ze lijdt aan reuma en kan nauwelijks bewegen. Cecile is gek op roddels en heeft een levendige fantasie.
- Politieagent: 40+

- Huisarts: 40+

- Peer: bejaarde man, genre dorpsfilosoof

- Ottokar Niezen: einde 20, Oostenrijks schrijver

- Lynn: 30+, Australische toeriste

- Jacky: oudere zus van Lynn

Locatie en decor:
Twee derden van het podium vertoont de wat ouderwetse achterkeuken van een gerenoveerde hoeve aan de rand van het dorp. Deze keuken geeft uit op het terras, met uitzicht op de tuin en het dorp in de verte.

Een derde van het podium is dit terras.

Er kan simultaan op de twee vlakken gespeeld worden.

Over het stuk…
Is
het echt maar een ongeval, of zit er meer achter?

Kan het toeval zijn dat in dezelfde week een Oostenrijks schrijver en twee zussen uit Australië een gastenkamer betrekken in een pensionnetje waar haast nooit iemand verblijft? En dat precies in die week een gehate dorpsgenoot een dodelijke val van zijn paard maakt?

Of moeten we het in het dorp zelf gaan zoeken? Iedereen had er met het slachtoffer blijkbaar nog een oude rekening te vereffenen.

Misschien zit de moordenaar gewoon mee in de zaal? Hoe goed ken je de persoon op de stoel links of rechts van je, eigenlijk wel?

‘Een kreet in de nacht’ is een spannende ‘good old school whodunit’ met alle ingrediënten die zo’n verhaal nodig heeft.

Bovendien zijn net voor het laatste bedrijf alle tips en hints aangereikt, om zelf de oplossing te vinden. Benieuwd of je erin slaagt!

En neen, de butler heeft het niét gedaan
 

CREATIE

'Een kreet in de nacht' wordt opgevoerd door de Koninklijke Toneelkring Nut en Vermaak uit Oostende op 3-4-5 mei 2013 in de toneelzaal van het Leerwerkcentrum KTA HoTech, Ieperstraat te Oostende, in een regie van Stefaan Menu. Rolbezetting: Monique Daschot, Michèle Ghaye, Dasha Ivanova, Kathy Lerouge, Dany Lowyck, Daniël Menu, Stefaan Menu, Karel Neels.

 

Toneelkring Wantrien uit Elversele speelt 'Een kreet in de nacht' op 7-8-9-14-15 februari 2014 in de Emiel Naudtszaal, Hof Ter Elst 1 te Elversele (Temse). Regie Sven Claeys.

 

 

Vraag een gratis leesbrochure: luc.van.balberghe@telenet.be

 

16:34 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-12

De koning van Teuttereweuttere

Titel: De koning van Teuttereweuttere

 Auteur: Luc van Balberghe

Genre: kluchtige eenakter of wagenspel

Bezetting: 13 personages met dubbelrollen, min. 3 dames en 3 heren.

Speelduur: 45 minuten

Geschreven in: 2010

 Personages:

De boerin en de boerenknecht,  het oude vrouwtje ‘ons moe’, haar zoon Constantijn, dokter, heraut, koningin, prinses, schildwacht, heks, rondreizende koopman, wonderdoktoor, notaris.

 Locatie en decor:

Het decor wordt gesuggereerd met summiere zetstukken, die best hilarisch mogen zijn. In de tekst staat bij elk tafereel op welke locatie het zich afspeelt.

 Over het stuk:

Het verhaal werd geïnspireerd door een sprookje uit de Slovaakse folklore, maar het stuk is allerminst een sprookje gebleven. Er gebeuren de meeste krankzinnige dingen zoals een dokter met een blauw zwaailicht op zijn hoed, een schildwacht die met een Vespa het podium komt opgereden of een prinses die van de patissier een portie blotebillenkoek krijgt.

Dit stuk is drie kwartier lachen geblazen voor het publiek en een creatieve speeltuin voor regisseur en acteurs.

 

ZOTTeuttereweuttere.jpgPloeg met auteur.jpgDe Koning van Teuttereweuttere werd gecreëerd door het Zults Openlucht Theater, Zulte op 24 juni 2012. Regie: Griet Heyerick. Bezetting: Davina David, Sieglinde David, Anne De Meulemeester, Johan Dewitte, Martin Gilbert, Koen Moreels, Martine Peck, Hans Tack, Etelle Vandenbroecke, Annick Van Simaey, Frederic Vanwynsberghe.

 

De Koning van Teuttereweuttere werd gespeeld op zondag 9 september 2012 in het park van het kasteel van Schorisse, om 11.30 en om 16 uur door Stijn Bousard, Ben Vandekerckhove, Geert Deschaumes, Gie Minnaert, Lutgarde Desmet, Vanessa De Bus, Sigrid Van Eenoo en Inge Van Welden. De regie werd gevoerd door Nadine Provoost.

 

Moeder sterft.jpgConst met drank.jpgWonderdoktoor.jpgBillenkoek3.jpgHele groep2.jpg

 

 

 

 

 

 

Op zondag 16 juni 2013 werd De Koning van Teuttereweuttere opgevoerd door een gelegenheidsgezelschap bestaande uit Xavier Coppens, Ria Debruyne, Jacques Dufourmont, Isabelle Fievez, Francis Duthoy, Annie Liefooghe, Geert Mistiaen en Peggy Vanoverschelde, in regie van Piet Gheysen. De voorstelling had plaats in open lucht achter het Dorpshuis in Rekkem (Menen) als afsluiting van de jaarlijkse Brueghelfeesten.

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

Meer info over mijn andere toneelstukken, klik hier rechtsonder op 'Algemeen' en scroll omlaag. Gratis toneelbrochures te verkrijgen ter lezing.

 

13:21 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-04-12

Gebakken lucht

 

Titel: Gebakken lucht

 Auteur: Luc van Balberghe

Genre: Dolle komedie in 3 bedrijven

Bezetting: 4 vrouwen en 3 heren (Er bestaat ook een uitgebreide versie met 5 vrouwen en 4 heren; bij aanvraag van leesbrochure, geef voorkeur op)

Personages:

- Rocky: 45 jaar, arbeider en pantoffelheld. Tot hij wat gedronken heeft…

- Lewie: zijn iets oudere collega. Vrijgezel. Nogal simpel van geest. Toch op ’t eerste gezicht.

- Claire: 45 jaar, vrouw van Rocky. Waant zichzelf heel wat en leeft boven haar stand.

- Kitty: 22 jaar, dochter van Rocky en Claire, 6 maanden zwanger.

- Mike: 25 jaar, zoon van Rocky en Claire, eeuwige student

- Madeleine: 48, buurvrouw van Rocky, altijd in voor een grapje

- Journaliste: 25 jaar

(Bijkomende rollen in de uitgebreide versie)

- Notaris

- Brigitte, vrouw van de notaris

Duur: avondvullend

Geschreven in: 2009

Decor: een woonkamer met een deur naar de gang, enkele deuren naar het toilet en een slaapkamer, een deur die uitgeeft op de tuin.

Foto Gebakken Lucht Siloewet.jpgGEBAKKEN LUCHT ging in première op 5-6 en 12-13 juni 2009 in een regie van Robert De Clerck. Het gezelschap Siloewet verzorgt de creatie in het Vaarttheater in Schoten.

 

 

 

 

 

 

 

Gebakken Lucht Beerst

VOLGENDE OPVOERING door toneelkring Vrij Spel in Zaal Ter Zaele te Beerst (Diksmuide) in een regie van Daniël Deceuninck op 26 en 27 februari en op 5 en 6 maart 2010.

 

 

Gebakken Lucht RustRoest 2.jpgGebakken Lucht RustRoest 7.jpgGebakken Lucht RustRoest 13.jpgGebakken Lucht RustRoest 17.jpgGebakken Lucht RustRoest 27.jpgToneelkring Rust Roest uit Neder-over-Heembeek speelde Gebakken Lucht op 18 en 19 november 2011 in regie van Robert De Clerck met Rony Olbrechts, Filip Scheers, Veronique V anherck, Sandra Vanbeneden, Geert De Wilde, Rita Rousseau en Emily Wauters.

 

TGebakken Lucht Schimpen.jpgoneelgroep Schimpen uit Kuringen (Hasselt) speelde Gebakken Lucht op 9-10-16 en 17 februari 2013. Jacqueline Vanderlinden-Stiers regisseerde Caroline Volckaert, Dietrich Bex, Marie-Jeanne Vanseer, Irma Houbrechts, Eddy Mertens, Yvan Janssens, Birgit Kelchtermans, Bert Boyen en Vera Volckaert.

 

 

 

 

Over het stuk:

Rocky en Lewie, twee boezemvrienden en collega’s, dreigen hun werk kwijt te geraken. Omdat de vrouw van Rocky van dure juwelen, een zwembad in de tuin en exotische vakanties houdt, moet er bijna een mirakel gebeuren om dit te blijven bekostigen.

Een mirakel?

Het woord alleen brengt Rocky en Lewie op ideeën: ze gaan gebakken lucht verkopen, die ze zelf bakken en zelf op flessen trekken. Een heilige verschijning moet de klanten lokken.

Als ten slotte de pers erop afkomt, gebeurt er een echt wonder en zit er heel iets anders in de fles dan gebakken lucht…

Een dolle komedie, zonder veel psychologische diepgang maar met zeer herkenbare personages, hilarische toestanden waarbij niemand moet nadenken, verkleedpartijen, onverwachte wendingen, deuren die open en dicht klappen, en op het einde zorgt Amor voor een goede afloop. Een lachsucces van de bovenste plank!

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

19:52 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-12

Gekaapte violen

Zoeloeland1kl
 

Titel: Gekaapte Violen
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomedie in 3 bedrijven (7 taferelen)
Bezetting: 4 dames, 2 heren
Duur: avondvullend, 120 minuten
Geschreven in: 2008
Personages:
- Mammie: 70+, bemiddelde weduwe van stand. Woont op gelijkvloerse serviceflat. Heeft alle ‘kwalen’ van bejaarden zoals vragen stellen en dan niet luisteren naar het antwoord. Niettemin is ze wel goed mee met de tijd en staat open voor de leefwereld van haar kleinkinderen.
- Sabine: 40+, dochter van Mammie, dienstoverste van een thuiszorgdienst. Denkt dat ze topmanager is. Heeft geen tijd noch aandacht voor haar kinderen of haar man.
- René: 40+, echtgenoot van Sabine, lagere bediende zonder ambitie, volgzame slof, droge humor. Begrijpt veel, maar zegt weinig.
- Sven: 17 jaar, zoon van Sabine en René. Typische puber. Nogal egocentrisch en gehaaid.
- Wendy: 15, dochter van Sabine en René. Giechelende tiener, goedhartig maar naïef, droomt weg in tienerromantiek.
- Bloemenmeisje: leeftijd onbepaald. Klantvriendelijk, maar tegelijk commercieel.

Locatie en decor:
Het verhaal speelt zich af op drie locaties en in drie decors.
Decor 1: de woonkamer in de serviceflat van Mammie. Beetje ouderwets. Goed gevuld met bibelots, boekenrek, mahoniehouten kasten en tafeltjes, tapijten, rieten schommelstoel, familiefoto’s, herinneringen,…
Decor 2: de moderne leefkeuken van Sabine en René.
Decor 3: een bloemenwinkel of bloemenstalletje.
Decor 1 en 2 kunnen op een draaiplateau gebouwd worden. Indien de zaal hiermee niet is uitgerust, kunnen ze naast of boven elkaar staan en, naargelang de actie er zich afspeelt, afzonderlijk belicht. Het is belangrijk dat het publiek begrijpt dat het over uit elkaar gelegen locaties gaat. De zitkamer en de keuken bevinden zich niet in hetzelfde huis.
Decor 3 staat bij voorkeur in een hoek van de zaal, los van het podium.

Over ‘Gekaapte Violen…

Sabine is dienstoverste van een thuiszorgdienst. Zij controleert dus slechts haar ex-collega’s, maar waant zich topmanager. Haar man René is een volgzame slof met een eenvoudig 9-tot-5-baantje.
Zij hebben twee tienerkinderen: de ontluikende puber Sven en de nog onschuldige Wendy.
Dan is er ook nog Mammie, de moeder van Sabine. Deze welgestelde weduwe woont op een luxueuze serviceflat. Elke woensdagmiddag komen de kleinkinderen bij haar eten en dan overbruggen twee extreme generaties de kloof van ouders die het drukdrukdruk hebben.
Iedereen is eenzaam op de eigen manier. De tieners omdat ze nog nergens bijhoren, Mammie omdat ze nergens méér bijhoort, Sabine omdat ze zich wil doen gelden maar het net niet kan, Rene omdat hij steeds onder de voet gelopen wordt.
Ze zoeken elk, ook op hun manier, een uitweg uit die eenzaamheid.
De tieners spijbelen en dompelen zich onder in hun vriendenkring, Sabine tiranniseert haar collega’s en haar man, Rene kijkt een hele week uit naar de bijeenkomst van Het Genootschap – een mannenclub waar hij moppen tapt.
En Mammie? Tja, Mammie…

Cast Gekaapte Violen Sint Kruis Winkel.jpg'Gekaapte Violen' wordt opgevoerd door het Winkels Amateur Toneel, St.-Kruis-Winkel (Gent) op 9-10-11 en 14-15-16-47 maart 2011 in een regie van Gilbert Lammertyn. Rolbezetting: Laurens Polfliet, Veronique Rosseel, Marnix Devos, Tamara Noëth, Helga Lammertyn en Akia De Caluwé.. 

  

Gratis leesbrochure voor regisseurs of leden leescomité, info over opvoeringsvergunning en auteursrechten: luc.van.balberghe@telenet.be

 

16:08 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-12

Over het graf heen

Titel: Over het graf heen
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomische monoloog
Bezetting: 1 man
Duur: 30 minuten
Geschreven in: 2011
Personages:
- De heer Vermeer:  man van middelbare tot iets oudere leeftijd, naargelang de beschikbare acteur

Locatie en decor:
Het stuk speelt op een kerkhof. Twee grafstenen staan rug aan rug. De ene in de richting van het publiek..

Over het stuk…
Elke vrijdag komt de heer Vermeer op het kerkhof een graf onderhouden en de bloemen verversen. Recht tegenover hem, in de andere rij, doet een vrouw hetzelfde Ze geraakten destijds in gesprek; wisselden al eens wat schoonmaakmateriaal uit, begonnen te vertelen over hun respectieve partner en stilaan groeide er een relatie.

Het publiek leeft mee met hun heden en hun verleden. Wat de toeschouwers echter niet weten, is dat ze een geheim delen, dat pas in de laatste zinnen tot uiting komt.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Vraag een gratis leesbrochure: luc.van.balberghe@telenet.be

 

17:04 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-10-10

Een afdruk van lucht

Titel: Een Afdruk van Lucht

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: intrigekomedie

Bezetting: 5 vrouwen.

Speelduur:110 minuten

Geschreven in: 2010

 

Personages:

De cast bestaat uit vijf actrices waarvan de leeftijd schommelt tussen 30 en 55 jaar. Geen nadere eigenschappen inzake leeftijd, uitzicht, kleding, etc… vereist.

 

Locatie en decor:

De woonkamer van een groot landhuis, toebehorend aan de landadel. Eiken balken, antieke meubelen, open haard. Tegen de muur oude portretten van voorvaderen en een wapenschild.

Een deur die toegang geeft tot de vestibule, een deur naar de keuken, een deur naar de gang met de trap die naar de slaapkamers leidt.

 

Over het stuk:

 

Vijf vrijgevochten, onafhankelijke single vrouwen die niets afweten van mekaars bestaan, ontvangen elk een geheimzinnige brief. Ze worden uitgenodigd om samen een weekend door te brengen op het landgoed van Prins Jacques-Charles d’Antelle.

Sommige van hen zijn van nature al avontuurlijk aangelegd, andere dromen al hun hele leven van iets meer spanning in het dagelijkse bestaan.

De invitatie is zo hypnotiserend, dat geen van hen aan de oproep kan weerstaan. Voor de vijf vrijgezellige vrouwen start een intrigerend weekend, vol verrassende wendingen; voor de toeschouwers begint een adembenemende sneeuwbui van puzzelstukjes die pas helemaal op het einde hun betekenis krijgen.

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

 

Meer info over mijn andere toneelstukken, klik hier rechtsonder op 'Algemeen' en scroll omlaag. Gratis toneelbrochures te verkrijgen ter lezing.

14:22 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-09

Jonge klare

Titel:  Jonge klare
Auteur: Luc van Balberghe (naar een idee van Jan Zoons)
Genre: volkse klucht
Bezetting: 1 dame, 4 heren
Duur: wagenspel of eenakter, 40 minuten
Geschreven in: 2009
Personages:
- Klaartje: de waardin van de dorpsherberg

- Teun, Koos en Jan: drie landbouwers uit het dorp

- De stadmens

Locatie en decor:
Het verhaal speelt zich af in de dorpsherberg. Het stuk kan in een echt café gespeeld worden, in een schouwburg, of als wagenspel met een gesuggereerd decor.

Over ‘Jonge klare”

Klaartje, Teun, Koos en Jan wonen al generaties lang in het dorp, een gesloten gemeenschap. Dat willen ze zo houden. Wanneer de stadsmens plots verschijnt en zich in het dorp begint thuis te voelen, proberen ze hem te verjagen met spookverhalen. Dat lukt hen evenwel niet. Op het einde vertelt de man uit de stad aan hen een verhaal, waarvan ze zelf te bibber in de kuiten krijgen. Behalve Klaartje, die blijft er rustig onder en gaat nog eens rond met de fles jenever…

Het stuk is een volkse klucht met veel humor, een vleugje romantiek, een zweempje geheimzinnigheid, een streepje spanning… Wat kan een publiek nog meer wensen?

Jonge Klare Gullegem10.JPG

Jonge Klare' werd gecreëerd door toneelgezelschap De Lustige Slijters uit Gullegem op 25 april 2010. De acteurs Annick Vandecasteele, Jan Folens, Bruno Vansteenkiste, Tony Wuyts en Ronny Toebaert werden geregisseerd door Wim Quidousse. De voorstellingen hadden plaats op om 11 u, 11 u.45 en om 12u.30 aan De Oude Pastorij, Bissegemstraat te Gullegem, in het kader van Wevelgemse Parels. Op zondag 2 mei speelde hetzelfde gezelschap ter gelegenheid van de Meiboomviering om 15 uur aan de sporthal in Gullegem. 

Jonge Klare Rekkem 002.JPGIn Rekkem (Menen) werden op zondag 20 juni 2010 de jaarlijkse Breughelfeesten afgesloten met de opvoering van Jonge Klare. Lucien Vandoorne regisseerde Peggy Vanoverschelde, Geert Mistiaen, Xavier Coppens, Francis Duthoy, Jacques Dufourmont en Isabelle Fievez.  

 

Jonge Klare Wulpen3.jpgOp zondag 18 juli 2010 nam Toneelkring De Goubloem uit Vilvoorde deel aan het Humoristisch Theaterfestival in Wulpen (Koksijde) met Jonge Klare. Jon Igartua regisseert Eva Liekens, Jos Stappers, Bartel Zenner, Antoon Bouckenooge en Niels Hofmans. Ze herhaalden het nog eens op de Cultuurmarkt in Vilvoorde op 11 september 2010.

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 Info: luc.van.balberghe@telenet.be

19:59 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-10-09

De verbazingwekkende carrière van Provist Alain

Typmachine

 

Titel: De Verbazingwekkende Carrière van Provist Alain

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: met spelfragmenten geïllustreerde monoloog

Thema: maatschappelijke satire

Bezetting: 3 à 5 mannen en 1 à 2 vrouwen

Duurtijd: 90 minuten

Geschreven in: 2009

Personages:

- Alain Provist, de behanger, man van middelbare leeftijd;

- De weduwe: een stille rol, eventueel een pop, of zelfs helemaal gesuggereerd.

- De jonge Alain Provist;

- De Baas, ook Generaal genoemd, een slijmerige verkoper met vlotte praatjes;

- De Consul, een iets te vlotte yuppie;

- De ijstheeman, een nerdig type dat alleen computeriaans spreekt;

- De vrouw van de baas, een opgedirkte del van het type ‘dom blondje’

- De vrouw van de bank, nerveuze carrièrebitch in mantelpakje, zonder gevoel voor humor.

(De meeste rollen kunnen als dubbelrol gespeeld worden, zodat er een kleinere bezetting nodig is)

Decor: De actie speelt zich af in de woonkamer van een oude weduwe. Een uitgewerkt decor is niet nodig. De weduwe zit gedurende het hele stuk opzij van het toneel in een leunstoel en luistert naar het verhaal van de behanger. Links achteraan is een tweede speelvlak waar een tafel en twee stoelen staan.  Het kan zowel een kantoor als een restaurant uitbeelden. Dit speelvlak wordt alleen belicht wanneer er actie is. Op het tweede plan worden sommige passages die het hoofdpersonage aan de weduwe vertelt, ter illustratie vertolkt in dialoogvorm.

Over het stuk:

Wat is er te vertellen over deze eenvoudige man, een wat simpele ziel, maar met gezond boerenverstand? Wat is er te vertellen over de jongen die onder aan de ladder begint en het bedrijf vol verbazing ziet groeien en groeien tot de ladder wankelt? Wat is er te vertellen over de eenvoud en het optimisme dat het leven gewoon aangenamer doet lijken dan het is? Ik zal het kort houden: elke gelijkenis met bestaande personen of toestanden is niet louter toevallig…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

18:03 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-09

Een paard dat niet naar de zee kijkt...

Garnaalvisserklein

 

Titel: Een paard dat niet naar de zee kijkt
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: relatieanalyse
Bezetting:  1 dame en 1 heer, elk van middelbare leeftijd.
Duurtijd: 100 minuten
Geschreven in: 2009
Personages:
- De man
- De vrouw

Locatie en decor:
De actie speelt zich af in de woonkamer van een doorsnee gezin, ergens in een kustdorp aan de Noordzee (Wenduine, Koudekerke, Zandvoort…). Omdat er geen noodzakelijke rekwisieten zijn, is het decor niet uitgewerkt. Het wordt aan de hand van de dialogen gesuggereerd op een naakt podium met bleke en donkere vlakken. Kleurloze praticabels dienen als stoel of tafel. Grijze doeken langs de zij- en achterwand. Over de achterwand loopt horizontaal een golvende, lichtblauwe lijn (de kleur van de zee).

 

Praktisch:

 Gezien de kleine bezetting, het ontbreken van decor en de eenvoudige technische vereisten leent dit stuk zich uitstekend tot een voorstelling op verplaatsing.

 

Een paard dat niet naar de zee kijkt …
Wanneer de losbollige Katleen aankondigt dat zij gaat trouwen, houden haar ouders hun eigen relatie tegen het licht.

Veertig jaar vol van nooit uitgesproken verlangens, verzwegen zijsprongetjes, weggedrukte emoties, ontkende geaardheden, moeilijke communicatie, geven en toegeven maar vooral zwijgen,… Een relatie die openplooit, tot vluchten niet meer kan. En op het einde, de cruciale vraag: is zoveel verloren tijd nog te recupereren, of blijft er altijd een nieuwe weg?

Herken je buurvrouw en glimlach minzaam, herken jezelf en slik even. Maar bovenal… geniet!

Zet je in een gemakkelijke stoel, wacht tot de lichten doven en laat het verhaal zich spontaan ontvouwen zoals een warm deken dat over je heen gaat liggen.

 

Paard Middelharnis.jpgCIMG1453.JPGCIMG1458.JPGCIMG1462.JPGTheatergroep ' t Spiegel(t)je uit Middelharnis (Nederland) speelde dit stuk op 11, 12 en 13 december 2011 in Studio 13 te Rotterdam (Ned); regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. Dezelfde groep speelde dit stuk op 18, 19 en 20 november 2011 in Cultuurcentrum Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis; regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. (Foto's Carla Assenberg, Toneelgroep Helvetia, Hellevoetsluis)

 

 

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

 

 

10:04 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-06-09

Kerst in De Stompen Hoek

Titel: Kerst in De Stompen Hoek

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: eigentijds, sociaal geïnspireerd kerstverhaal met milde humor

Bezetting:

- Ummeke: 70 jaar, bejaarde cafébazin, weduwe van Gaston, opoetype. Zit het hele eerste deel te breien op een stoel in het midden van het podium. Ze beweegt nauwelijks, maar beheerst wel de hele actie.

- De Kapitein: 70 jaar, het prototype van de zeebonk: draagt een zeemanspet, een ruige baard en wat oude kleren. Vindt zichzelf nog zeer belangrijk, maar beseft wel dat zijn glorietijd voorbij is.

- Jattie: 18 jarig meisje, woont in een kraakpand. Leeft van kleine diefstallen, ziet er hippieachtig uit.

- Jokke: 25 jarige man, junk, woont in hetzelfde kraakpand als Jattie.

- Bouwpromotor: dertiger, yuppie, driestukspak, breedsprakerig en iets te vlotjes.

- Burgemeester: slijmerig, zelfvoldaan, veel holle woorden

- Edelfiguratie:  * Balte, Cas en Mel: 3 jonge kerels, de ‘Kings of Crime’ (De Driekoningen); Balte (Balthasar) is een jongen van Noord-Afrikaans origine (= de zwarte koning)

* De politiecommissaris

* Een tv-ploeg: journalist(e) + cameraman/vrouw

* Een kelner of opdienjuffrouw tijdens de receptie

* Gasten op de receptie: aantal naargelang beschikbaar contingent

(De bezetting biedt de mogelijkheid aan een toneelgezelschap om, buiten de hoofdrolspelers, ook mensen met weinig of geen toneelervaring risicoloos te laten kennismaken met de planken en het publiek als stille figurant of als edelfigurant met weinig tekst. Indien het opvoerende gezelschap een jeugdafdeling heeft, is dit toneelstuk ook uitstekend geschikt voor een coproductie van volwassen spelers en oudere jeugd.)

Duur: avondvullend

Geschreven in: 2009

Decor: het interieur van een volkscafé dat al enkele jaren gesloten is, maar nog bewoond wordt door de vroegere uitbaatster

Over het stuk:

"We kunnen toch niet élk jaar spelen van 'Waar de Ster bleef stille staan'?!"

Dat klopt. Deze ijzersterke klassieker van Felix Timmermans is niet stuk te krijgen, maar heel Vlaanderen kent ondertussen al wel de lotgevallen van Pitjevogel en Schrobberbeek.

Heel wat toneelgezelschappen houden er echter aan om tegen het jaareinde een kerstspel op te voeren. Voor hen werd deze Vlaamse ‘Christmas Caroll’ geschreven.

‘Kerst in De Stompen Hoek’ … is een eigentijds verhaal over mensen van alle tijden, met kleine eigenbelangetjes en grote ego’s.

Voor gelovigen is de symboliek van het christelijke kerstfeest overduidelijk aanwezig; vrijzinnigen herkennen een sociale aanklacht tegen de druk van het grootkapitaal op mensen aan de rand van de maatschappij.

Geen melige toestanden, wel mensen van vlees en bloed zoals we ze elke dag ergens ontmoeten. Mensen met hun vervlogen dromen en hun opgepoetste herinneringen, hun kleine verlangens en hun grote frustraties.

Maar vooral, een verhaal vol milde humor over begrip en verdraagzaamheid. Voor alle mensen van goede wil…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

10:07 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-08

Voor alles is er een tijd...


Coverfoto Tijd

 

 

Titel: Voor alles is er een tijd…

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: familiekroniek

Bezetting: monoloog (1 wat oudere acteur/actrice) + muzikant. Kan ook door 5 personen verteld worden.

Duur: avondvullend

Geschreven in: 2008

Decor: geen specifiek decor

Opaleest

Ameliedroomtmralphonse1VOOR ALLES IS ER EEN TIJD werd gecreëerd in een regie van Hugo De Beul in Theater Den Beulebak, Sint-Nicolaasplaats 10 te Antwerpen op 5-6-7-8-9-10 februari 2010. Wegens grote belangstelling werd de productie hernomen op 22-23-24-25 april 2010.

Over het stuk:

Een opa, zijn dochter en zijn kleinzoon vertellen over hun grootouders. Drie opeenvolgende generaties beschrijven dezelfde ervaring, aangevoeld in een andere tijdsgeest.

Opa is zelf al grootouder, de andere twee zullen het misschien ooit worden.

We horen ook het verhaal van twee jonge mensen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hoe zij zelf ouders, grootouders,… werden.

Hebben al deze verhalen iets met elkaar te maken? Heeft het zin om ze met elkaar te vergelijken, om er beginnen in te graven?

Misschien laten we toch beter de geschiedenis rusten?

Want voor alles is er een tijd…

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.
 

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be 

 

12:01 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-09-08

Kabouter Krik is verdwenen

 

Siesta2.JPG

Titel: Kabouter Krik is verdwenen (jeugdtoneel)
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: sprookje voor kinderen tot 12 jaar en ouder...
Bezetting:  7 dames of heren, naargelang beschikbaarheid

Duurtijd: avondvullend, 100 minuten
Geschreven in: 2008

Personages:

Kabouter Krak

Kabouter Krek

Kabouter Krik

Kabouter Krok

Kabouter Kruk

Daan, het kind

Bert de Beer

 

Locatie en decor:
Het simultane decor bestaat uit twee delen.

Links bevindt zich het bos met in het midden de voorgevel van het Klinkerhuisje, schuinhaaks op de zaal. De naam staat boven de deur. Achteraan is er nog een deur van een schuurtje. Frontaal, aan de rand van het bos, staat een zitbank met plaats voor 5 personen.

Rechts is de woonkamer van het Klinkerhuisje. De voordeur geeft rechtstreeks toegang tot het bos.

 

Over dit stuk

Volgende week heeft in kabouterland het Feest van de Goudschat plaats. Al de kabouters die in de goudmijn werken, brengen dan hun gespaard goud naar de schatkamer voor het Goudfonds. De oude kabouters die gepensioneerd zijn, krijgen dan hun bijdrage om het volgende jaar van te leven.

De schatkamer heeft twee sleutels die bewaard worden door Kabouter Krik en Kabouter Krak. Zij doen daarmee de schatkamer krik-krak-open en krik-krak-toe. Maar Kabouter Krik is plots verdwenen.

Kan het feest nu wel doorgaan?

Daan en Krik (Lies Klinkers).JPGGeloven, geloven3.JPGKrak (Ilse Vercammen).JPGKrek en Krok.JPGSiesta.JPGBert De Beer.JPGDit stuk werd gecreërd door het Heists KamerToneel op 20 en 21 oktober 2012 in een regie van Josée Cammaerts. Speelden mee: Ilse Vercammen, Hannelore Van den Broeck, Lies Klinkers, Marleen Feyaerts, Julie Peeters, Jeroen Tobback, Jean De Grim en Jeroen Tobback.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

08:45 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-08-08

Sotscop

nar

koning                                                             

 

Titel: Die genoughelycke cluichte van den Sotscop
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: satirisch wagenspel
Bezetting: 4 heren en 2 dames, of 3 heren en 3 dames + spreekkoor met voorzegger.
Duurtijd: 20 minuten
Geschreven in: 2008
Personages:
- De Koning
- Sotscop, de hofnar (m/v)
- De Vlijtigen: een man en een vrouw
- De Vadsigen: een man en een vrouw
- Het spreekkoor met Voorzegger.

Locatie en decor:
Een platte wagen met achterdoek aan een stang tussen twee opstaande palen. In het midden, een met fluwelen hoes beklede stoel als koningstroon.

Als het volk mort…
In een fictief koninkrijk leven twee bevolkingsgroepen. De Vlijtigen werken hard en betalen veel belastingen, de Vadsigen roepen luid en laten zich onderhouden.
De koning denkt dat zijn macht eendracht creëert in zijn land, maar het volk mort… De ene groep vindt dat hij te veel betaalt, de andere dat hij te weinig krijgt.
Sotscop, de hofnar, houdt iedereen een spiegel voor. Wanneer ten slotte de Vlijtigen de koning afzetten en Sotscop tot hun koning willen benoemen, moet hij partij kiezen…

Dit wagenspel, dat ook als eenakter kan gespeeld worden, is een (heel laat) postmiddeleeuws koningsdrama met zeer herkenbare trekjes en dubbelzinnige toespelingen. Eventuele gelijkenis met bestaande toestanden of personen is niet helemaal toevallig.

Het stuk is, geheel in de middeleeuwse traditie van Abele Spelen en Genoeglycke Kluchten, geschreven in verzen. Of iets wat ervoor moet doorgaan…

De pot opHet vrije volkHet wagenspel Sotscop werd gecreëerd ter gelegenheid van Erfgoeddag op 25 april 2010, met 2 voorstellingen in de vroege namiddag op de markt van Rijmenam en met nog eens 2 opvoeringen in de late namiddag op het domein Blijdenberghoeve te Bonheiden. Het was een organisatie van de Gemeentelijke Cultuurdienst. Ivo Ceulemans regisseerde Dorien Kempeneers, Sonja Deprez, Marie-Jeanne Seymons, Raymonda Magriet, Carine Van Dessel en Thomas Goyvaerts

 

Die Genoeghlycke Cluychte van den Sotscop werd op 16 en 17 mei 2011 opgevoerd tijdens de Elckerlycfeesten die in het teken van Middeleeuwse spelen stonden, door de leerlingen van het 2de en 6de jaar van het Instituut Sint-Vincentius à Paulo in Gijsegem (Aalst), onder leidiong van Stefaan De Winter.

 

Affiche.jpgHet koor.jpgDe Vlijtigen.jpgDe Vadsigen.jpgTijdens de Jaarlijkse Markt in Vorselaar op zaterdag 18 juni 2011 voerde Toneelgroep Oud-KLJ in een regie van Staf Smolders 'Sotscop' op.

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de Jaarmarkt  op  zaterdag 6 september 2014  speelt toneelkring Scheldegalm uit Moerzeke mijn wagenspel ‘Die genoeghlycke Cluychte van den Sotscop’ om  16 u en om 17.30 u, in de feesttent op de hoek van de Scheldestraat en de Ripipiaberg in Moerzeke-Kastel. 

Freddy De Ridder voert de regie. De rolverdeling is als volgt:

Koning: Jan Verhelst

Voorzegger: Marianne Wuytack

Sotscop: Bart D'Heer

De vadsige vrouwen  Marleen De Keyser & Els Wauters

Het vlijtige koppel: Kris Colman & Karin De Kuyper

Spreekkoor:  Carla De Ridder, Arts Olivier, Marleen Van Ransbeeck, Céline De Ruysscher, Marijke Poppe, Dirk Eeckhout .

 

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

 

16:19 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Bank

Parkbank

Titel: De Bank
Auteur: Luc van Balberghe
Jaartal: 1967
Genre: eenakter
Bezetting: 2 heren en 1 dame
Speelduur: 30 minuten
Personages:
- Guliëlmo
- Rupert

(Beiden ongeveer 40 jaar oud. Guliëlmo is een gevierd operazanger. Rupert is homofiel die ooit trachtte Guliëlmo te verleiden. Na jaren ontmoeten ze elkaar opnieuw en hun gesprek evolueert als een pijnlijke mindplay. Wie de tijdelijke bovenhand heeft, blijkt uit o.m. uit het wisselende tutoyeren)
- Frederika: de huisnurse van Rupert, iets jonger maar eigenlijk leeftijdsloos. Zij is een mummie, een robot, een levende dode die begraven ligt onder de tirannie van Rupert

Sfeer, omgeving en decor:
Het stuk speelt tussen vijf en zes uur in de namiddag van een vroege herfstdag rond 1967. Het decor toont de tuin van een oud herenhuis, gegoede burgerij.
Links achter: een deur die in het huis uitgeeft (moet niet zichtbaar zijn)
Rechts achter: een traliepoort, die op de straat uitkomt. In de hoek naast de poort staat een boom.
Verder: gras, struiken.
Bijna vooraan, links van het midden: een verweerde tuinbank.

Creatie:
De creatie had plaats in de Stadsschouwburg te Mechelen op 20 januari 1968 door de Kon. Toneelkring Dienen, in een regie van Alfonso Versteven met in de bezetting Jan Torfs, Alfonso Versteven en Christiane De Rooy

Over het stuk:
Het verhaal begint lang voor het doek opgaat en blijft voortduren als iedereen de zaal al verlaten heeft.
Het is de geschiedenis van drie mensen. Rupert, de heerser, de verwende bourgeoisietelg naar wie iedereen zich zou moeten schikken. Hij is gehandicapt. Door de amputatie van een been zit hij in een rolstoel. Frederika is zijn nurse. Ze heeft zich zo ingesteld op de verbittterde Rupert, dat ze geen persoonlijke mening meer heeft.
Op een vroege herstavond, terwijl ze op de tuinbank zitten, duikt plots Guliëlmo op. Hij is een gevierd operazanger en een jeugdvriend geweest van Rupert.
Tussen Rupert en Guliëlmo kiemde ooit een homofiele relatie. Hoewel ze allebei deze relatie eigenlijk wilden, hebben ze nochtans elk hun gevoelens voor elkaar vermoord.
Op de bank breekt het zielsconflict tussen beide mannen los.
Wanneer tenslotte Guliëlmo het gezelschap van Rupert verlaat, is de stemming enigszins veranderd en schijnt er toch een beetje licht in de duistere ziel van de verbitterde man. Hij begint te begrijpen en probeert zijn houding te wijzigen.
Maar wat ooit in een mens werd vernietigd, kan niet meer worden heropgebouwd…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

16:13 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

O jij, zwerver...

Titel: O, jij zwerver…
Auteur: Luc van Balberghe
Jaartal: 1968
Genre:
Komische thriller in twee bedrijven, voor 4 dames en 7 heren in 2 decors.
Duur: avondvullend, 100 minuten
Personages:
- Lord George Rigg
- Lady Elisabeth Rigg
- Clara Rigg, hun dochter van 18 (zangtalent)
- Gwennie Rigg, hun dochter van 16 (typsiche puber)
- Andrew Rigg, hun zoon van 20, student in Oxford
- Madge, het dienstmeisje
- Jacques Bautelle, vriend van Andrew
- Dominee Lake, huisvriend van de Riggs
- Zwerver Patterson
- Twee agenten

Sfeer en omgeving:
De personages vormen een gesofisticeerd Engels huisgezin van de lagere landadel. Iedereen vousvoyeert mekaar. Veel hoogdravend gepraat zonder veel inhoud, veel schone schijn en ‘cultuur’ als alibi voor geestelijke leegheid. Alleen de dochters zijn ‘van deze tijd’ en leggen het protocol subtiel naast zich neer. De zoon studeert in Oxford en heeft daar ook het echte leven ontdekt.
Het verhaal speelt zich af omstreeks 1960 in een pompeus landhuis, ergens op het Engelse platteland.

Locatie en decor:
Het eerste bedrijf speelt in de salon. De karakters van de personages worden uitgetekend en alle bouwstenen aangedragen voor de spanning in het tweede bedrijf.
Het tweede bedrijf speelt de volgende dag in de logeerkamer. Nu begint pas de eigenlijke actie met de vermoedens van het ‘misdrijf’, de zoektocht naar de waarheid en de verrassende ontknoping.

Creatie:
Het stuk werd eenmaal opgevoerd in Mechelen door de maatschappij Jong maar Moedig in een regie van Piet Ardies in 1971.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

16:12 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De goochelaar

balletjes onder potjes                                                                                                                                                        

Titel: De Goochelaar

Auteur: Luc van Balberghe
Jaartal: 1969
Genre: komische thriller in 1 bedrijf
Bezetting: 4 heren, 3 dames en (facultatief) een zangkwartet
Duur: 60 minuten
Personages:
- Mister Linley, gastheer
- Mistress Linley, gastvrouw
- Butler Richards
- Mister Wembury, hun gast
- Mistress Wembury, hun gaste
- Miss Cora Wembury, hun dochter
- Mister Magic, de goochelaar
- ‘The Singing Sisters’, een zangkwartet (kan eventueel uitgeschakeld worden als het opvoerende toneelgezelschap niet over een groot spelerspotentieel beschikt)

Situering en locatie:
Het stuk speelt omstreeks 1950 in het landhuis The Sunside van de Linley’s, ergens aan de oostkant van Engeland.
De familie Wembury werd uitgenodigd om de twintigste verjaardag van hun Cora te vieren. Zij werd tijdens een storm in het voorjaar van 1930 hier geboren toen haar ouders een schuilplaats in The Sunside zochten.
Het is valavond. Het feest wordt besloten met een intiem showprogramma dat de Linley’s, in de rookkamer aanbieden…

Decor:
Het decor toont de rookkamer van het landhuis. In de achterwand hangen witte gordijnen. Links staan voor de deur zetels geschikt, rechts werd een klein podium opgetimmerd. De personen kunnen langs de deur links, achter de zetels en ook over het podium rechts opkomen.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

16:10 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wolfsmelk

zigeuners                                                                  

Titel: Wolfsmelk
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: Zedenschets in 4 bedrijven
Bezetting: 6 dames en 6 heren, in 1 decor
Duur: avondvullend in 4 bedrijven, 120 minuten
Geschreven in: 2008
Personages:
Anna, 70 jaar, kruideniersvrouw; discreet, minzaam; weet veel over iedereen, maar roddelt niet.
Herman, 50 jaar, de dorpsgek, jonger broertje van Anna; loopt en beweegt spastisch, spreekt hortend, vraagt veel aandacht, maar is erg lief en aanhankelijk; door iedereen in ’t dorp graag gezien.
Gerard, 50 jaar, de waard van café ‘Het Vereedelde Voght’; jonge weduwnaar met een dochter; kan onbeheerst reageren, zit slecht in z’n vel.
Gitte, 18 jaar, zijn dochter; nog iets te jong voor haar leeftijd, beetje naïef, altijd opgewekt en vrolijk; ontluikend.
De dorpsonderwijzer, 50 jaar; beseft dat hij de intellectueel van het dorp is.
Jean, 40 jaar, loodgieter, ‘liever lui dan moe’, verdrinkt zijn eenzaamheid.
Kristel, 40 jaar, de vrouw van de dorpsdokter; verbergt haar eenvoudige afkomst, doet nogal bekakt; wil alles van iedereen weten en roddelt er dan lustig op los.
Greta, 50 jaar, ‘ouwe vrijster’, alleenwonend, vroeg gepensioneerde gemeentebediende, drankverslaafd.
Janosz, 75 jaar, hoofd van de zigeuners
Gabor, 25 jaar, zigeuner
Twee zigeunerinnen, ongeveer 20 jaar, lange zwarte haren, grote ronde oorbellen, lange kleren met naakte schouders.
Eventueel: figuranten die kunnen jongleren, borden draaien, vuur spuwen, rad slagen, flikflakken, accordeon spelen, monocyclisten, etc…

Decor:
Een dorpsplein in zuiderse sfeer. Niet echt ingeslapen, maar ‘er gebeurt nooit wat’.
- Links: de kruidenierswinkel met uitstalraam. Op de eerste verdieping is een venster.
- Achtergrond: enkele huizen (het gemeentehuis?) met zijstraatjes langs beide kanten.
- Rechts: de dorpskroeg ‘Het Vereedelde Voght’ met sober terrasje, 2 of 3 ronde ijzeren tafeltjes. Op de eerste verdieping een raam dat open kan.
-In het midden: een standbeeld met brede sokkel of een fontein met brede rand.
-Ergens: Lantaarnpaal met reclamepaneel voor een soort circusvertoning.

Tijd:
Het is zomer.
1ste bedrijf: zaterdagmiddag
2de bedrijf. zondagvoormiddag
3de bedrijf: zondagnacht
4de bedrijf: maandagochtend

De creatie van Wolfsmelk heeft plaats op 20 november 2010 door De Leiezonen, Drongen, in een regie van Beatrice De Wit. Volgende voorstellingen in het Parochiale Centrum, Oude Abdijstraat 3 te Drongen, op 24, 26, 27 november en 3 en 4 december 2010.

Over Wolfsmelk
Een groep Hongaarse zigeuners strijkt neer in het dorp. Het zijn kunstenmakers met een ‘freakshow’ die helemaal nep is. De jonge zigeuner Gabor gaat voortdurend weddenschappen aan die ‘hij altijd wint’. Hij flirt met elke vrouw, die hij ook ‘altijd wint’.
Gitte, de 18-jarige dochter uit café ‘Het Vereedelde Voght’, wordt op hem verliefd. Hij brengt haar hoofd op hol, maar zondagnacht vertrekken de zigeuners. Gitte gaat met hen mee.
De volgende dag komt aan het licht dat dezelfde groep 50 jaar voordien ook al in het dorp was en toen ook een meisje ‘meenam’.
Wat gebeurde er met haar? Kwam ze ooit terug?
Oude verhalen worden opgerakeld, oude wonden open gereten, familiegeheimen ontsluierd.
Het dorp blijft ontredderd achter, de zigeuners trekken voort.
Maar…


Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

16:05 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |