12-08-08

De Bank

Parkbank

Titel: De Bank
Auteur: Luc van Balberghe
Jaartal: 1967
Genre: eenakter
Bezetting: 2 heren en 1 dame
Speelduur: 30 minuten
Personages:
- Guliëlmo
- Rupert

(Beiden ongeveer 40 jaar oud. Guliëlmo is een gevierd operazanger. Rupert is homofiel die ooit trachtte Guliëlmo te verleiden. Na jaren ontmoeten ze elkaar opnieuw en hun gesprek evolueert als een pijnlijke mindplay. Wie de tijdelijke bovenhand heeft, blijkt uit o.m. uit het wisselende tutoyeren)
- Frederika: de huisnurse van Rupert, iets jonger maar eigenlijk leeftijdsloos. Zij is een mummie, een robot, een levende dode die begraven ligt onder de tirannie van Rupert

Sfeer, omgeving en decor:
Het stuk speelt tussen vijf en zes uur in de namiddag van een vroege herfstdag rond 1967. Het decor toont de tuin van een oud herenhuis, gegoede burgerij.
Links achter: een deur die in het huis uitgeeft (moet niet zichtbaar zijn)
Rechts achter: een traliepoort, die op de straat uitkomt. In de hoek naast de poort staat een boom.
Verder: gras, struiken.
Bijna vooraan, links van het midden: een verweerde tuinbank.

Creatie:
De creatie had plaats in de Stadsschouwburg te Mechelen op 20 januari 1968 door de Kon. Toneelkring Dienen, in een regie van Alfonso Versteven met in de bezetting Jan Torfs, Alfonso Versteven en Christiane De Rooy

Over het stuk:
Het verhaal begint lang voor het doek opgaat en blijft voortduren als iedereen de zaal al verlaten heeft.
Het is de geschiedenis van drie mensen. Rupert, de heerser, de verwende bourgeoisietelg naar wie iedereen zich zou moeten schikken. Hij is gehandicapt. Door de amputatie van een been zit hij in een rolstoel. Frederika is zijn nurse. Ze heeft zich zo ingesteld op de verbittterde Rupert, dat ze geen persoonlijke mening meer heeft.
Op een vroege herstavond, terwijl ze op de tuinbank zitten, duikt plots Guliëlmo op. Hij is een gevierd operazanger en een jeugdvriend geweest van Rupert.
Tussen Rupert en Guliëlmo kiemde ooit een homofiele relatie. Hoewel ze allebei deze relatie eigenlijk wilden, hebben ze nochtans elk hun gevoelens voor elkaar vermoord.
Op de bank breekt het zielsconflict tussen beide mannen los.
Wanneer tenslotte Guliëlmo het gezelschap van Rupert verlaat, is de stemming enigszins veranderd en schijnt er toch een beetje licht in de duistere ziel van de verbitterde man. Hij begint te begrijpen en probeert zijn houding te wijzigen.
Maar wat ooit in een mens werd vernietigd, kan niet meer worden heropgebouwd…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

16:13 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.