12-08-08

Sotscop

nar

koning                                                             

 

Titel: Die genoughelycke cluichte van den Sotscop
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: satirisch wagenspel
Bezetting: 4 heren en 2 dames, of 3 heren en 3 dames + spreekkoor met voorzegger.
Duurtijd: 20 minuten
Geschreven in: 2008
Personages:
- De Koning
- Sotscop, de hofnar (m/v)
- De Vlijtigen: een man en een vrouw
- De Vadsigen: een man en een vrouw
- Het spreekkoor met Voorzegger.

Locatie en decor:
Een platte wagen met achterdoek aan een stang tussen twee opstaande palen. In het midden, een met fluwelen hoes beklede stoel als koningstroon.

Als het volk mort…
In een fictief koninkrijk leven twee bevolkingsgroepen. De Vlijtigen werken hard en betalen veel belastingen, de Vadsigen roepen luid en laten zich onderhouden.
De koning denkt dat zijn macht eendracht creëert in zijn land, maar het volk mort… De ene groep vindt dat hij te veel betaalt, de andere dat hij te weinig krijgt.
Sotscop, de hofnar, houdt iedereen een spiegel voor. Wanneer ten slotte de Vlijtigen de koning afzetten en Sotscop tot hun koning willen benoemen, moet hij partij kiezen…

Dit wagenspel, dat ook als eenakter kan gespeeld worden, is een (heel laat) postmiddeleeuws koningsdrama met zeer herkenbare trekjes en dubbelzinnige toespelingen. Eventuele gelijkenis met bestaande toestanden of personen is niet helemaal toevallig.

Het stuk is, geheel in de middeleeuwse traditie van Abele Spelen en Genoeglycke Kluchten, geschreven in verzen. Of iets wat ervoor moet doorgaan…

De pot opHet vrije volkHet wagenspel Sotscop werd gecreëerd ter gelegenheid van Erfgoeddag op 25 april 2010, met 2 voorstellingen in de vroege namiddag op de markt van Rijmenam en met nog eens 2 opvoeringen in de late namiddag op het domein Blijdenberghoeve te Bonheiden. Het was een organisatie van de Gemeentelijke Cultuurdienst. Ivo Ceulemans regisseerde Dorien Kempeneers, Sonja Deprez, Marie-Jeanne Seymons, Raymonda Magriet, Carine Van Dessel en Thomas Goyvaerts

 

Die Genoeghlycke Cluychte van den Sotscop werd op 16 en 17 mei 2011 opgevoerd tijdens de Elckerlycfeesten die in het teken van Middeleeuwse spelen stonden, door de leerlingen van het 2de en 6de jaar van het Instituut Sint-Vincentius à Paulo in Gijsegem (Aalst), onder leidiong van Stefaan De Winter.

 

Affiche.jpgHet koor.jpgDe Vlijtigen.jpgDe Vadsigen.jpgTijdens de Jaarlijkse Markt in Vorselaar op zaterdag 18 juni 2011 voerde Toneelgroep Oud-KLJ in een regie van Staf Smolders 'Sotscop' op.

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de Jaarmarkt  op  zaterdag 6 september 2014  speelt toneelkring Scheldegalm uit Moerzeke mijn wagenspel ‘Die genoeghlycke Cluychte van den Sotscop’ om  16 u en om 17.30 u, in de feesttent op de hoek van de Scheldestraat en de Ripipiaberg in Moerzeke-Kastel. 

Freddy De Ridder voert de regie. De rolverdeling is als volgt:

Koning: Jan Verhelst

Voorzegger: Marianne Wuytack

Sotscop: Bart D'Heer

De vadsige vrouwen  Marleen De Keyser & Els Wauters

Het vlijtige koppel: Kris Colman & Karin De Kuyper

Spreekkoor:  Carla De Ridder, Arts Olivier, Marleen Van Ransbeeck, Céline De Ruysscher, Marijke Poppe, Dirk Eeckhout .

 

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

 

16:19 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.