06-02-17

Tryskyl

Tryskyl                                                                       

 

Titel: Tryskyl
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragi-komedie
Bezetting: 3 heren en 2 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 125 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2007
Personages:
- Jozef: 78 jaar, pas weduwnaar, ogenschijnlijk dementerend, amateur-dichter
- Zoon 1: 45 jaar, zakenman in problemen, koel
- Zoon 2: 40 jaar, kunstenaar, eenvoudig maar discreet geslaagd, emotioneel, lief en zorgzaam
- Zuster Iris: 28 jaar, bejaardenhelpster in rusthuis
- Directrice: ongeveer +50 jaar, opgedirkte vrouw met duur en potsierlijk uiterlijk

(Voor toneelgezelschappen met meer actrices dan acteurs bestaat er ook een tweede versie van Tryskyl met 2 heren en 3 dames. Met een kleine regie-ingreep kan een damesrol zelfs nog ontdubbeld worden om eventueel een bijkomende actrice de kans te geven mee te spelen in een kleine rol. Bij aanvraag van de gratis leesbrochure, vermeld duidelijk 'Tryskyl Versie 1' of 'Tryskyl Versie 2')

Locatie en decor:
Een kamer in een rusthuis voor bejaarden: tafel, stoelen, kastje, ijzeren bed met papegaaienstok en alarmbel, zetel met voetbankje, WC-stoel, wastafel met spiegel, ‘goedkope’ prenten aan de muur, etc…

Tryskyl Siloewet

Creatie: 7-8-9-10 november 2007 door Theater Siloewet in het Vaarttheater te Schoten, in een regie van Robert De Clerck met als bezetting Anita Adams, Inge de Oliveira, Carl Janssens, Nico Breitkopf en Olivier De Bruyn.

 

 

 

 

Tryskyl Tejater80 3

Tryskyl Tejater80 6Tryskyl Tejater80 7Tryskyl Tejater80 8Tryskyl Tejater80 9

 

 

 

 

 

 

 

In het kader van de provinciale toneelwedstrijd Gouden Handjes speelde Tejater80 uit Edegem Tryskyl op 23, 24 en 25 april 2010. Nog voor de première werd, wegens snelle uitverkoop van de zalen, besloten tot twee bijkomende voorstellingen, nl. op 30 april en 1 mei. John Versprille regisseerde Wendy Bourrée, Mike Wuylens, Alice Vandersmissen, Elke Rammon en Wim Waes.

 

Broer en zus.jpg

Jozef en Iris8.jpgDe koffiekop.jpg

Jozef en Iris10.jpg 

 

 

 

 

 

Directrice4.jpgIn een regie van Piet Lesage speelde IcDien Poperinge op 12, 18, 19, 23, 25 en 26 maart 2011 Tryskyl met Bert Bouve, Rita Mareco, Leila Nakkach, Dorine Denecker en Daniël Delerue.

 

 

 

 

tryskyl001.jpgtryskyl003.jpgtryskyl022.jpgtryskyl023.jpgtryskyl034.jpgtryskyl036.jpgToneelkring PokusPats uit Wemmeld speelde Tryskyl op 2, 3 en 4 december 2011 in regie van Robert De Clerck, met Roland Van Dyck, Johan Vanderhaegen, Serge Nicolas, Maria Van Dyck en Marcia Van Dyck.

 

 

 

 

 

 

 Jozef op stoel.jpgJozef en dochter.jpgJozef met kinderen.jpgJozef en Iris.jpgJozef met Tryskyl.jpgDe hele ploeg.jpg

Theater Puur speelde Tryskyl op 26 januari en op 1 en2 februari 2013 in het Cultuurcentrum Ter Straeten te Varsenare. Jean-Paul Lantsoght regisseerde Guido Mispelaere, Bram Claeys, Annemiek Dhaese, Mieke De Busschere en Mieke Quintens. 

 

Over het stuk:

Niets is wat het lijkt,…
Twee broers zoeken een oplossing voor hun dementerende vader, na het overlijden van moeder. De ene is een geslaagd zakenman, de andere een marginaal kunstenaar. Maar is dat wel zo? Wie bedriegt wie en waarom? En is vader wel dement of houdt hij iedereen voor het lapje? Is het bejaardenhuis echt een sprookjeskasteel of slechts een commercieel decor? En welke rol speelt de bejaardenhelpster? Draagt ze alleen maar dat witte kapje of ook nog een masker? Beleven we de werkelijkheid of bestaat ze slechts in onze verbeelding? Is het verhaal wel een toneelplot of toch het dagelijkse leven? En straks het applaus,… is dat gemeend? Of alleen maar traditie?
Alles en iedereen wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Zoek er vooral niet te veel achter. Dit toneelstuk is gewoon een leuke brok ontspanning, met een lach en een traan.
Of is dat ook al niet zo?

Tryskyl is een toneelstuk in laagjes: elk verhaal verbergt een ander. Bovendien is Tryskyl het eerste toneelstuk in de wereldliteratuur dat zo uitvoerig ingaat op het cultverschijnsel SM. Er knallen geen zweepjes op het podium, er is geen lakkleding te zien, geen bondage, maar de diepere gevoelens van sadomasochisme worden subtiel blootgelegd.

Eigenlijk is het stuk zelf een SM-sessie, een ongenadige mindplay tussen de acteurs onderling en tussen... de auteur en het publiek!

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

 

 

16:22 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een greep uit de schriftelijke reacties van toeschouwers, na de opvoering van Tryskyl door Theater Siloewet: “Ik heb gelachen, ik heb gehuild, het was prachtig !
Bedankt om dit met ons te delen.

[b]Monique, Koewacht – Zeeland, Nederland[/b]

“De mensen hebben gelachen, de adem ingehouden tot ze bijna stikten, gehuild. Ik weet het want ik zag het zelf door mijn eigen tranen. God, hoe doe je dat, een volle zaal twee uur lang de strot dichtknijpen? Zo mooi, zo gevoelig. Die onvergetelijke scène waar dat lelijk eendje uitgroeit tot een witte zwaan, is wereldliteratuur.

[b]Mimi[/b]

Kabbelend begonnen als een prozaïsche (de taal van het gewone leven) en herkenbare schildering bleef het verhaal opbouwen door enkele (beheerste) stormen naar een verbazend mooi einde, rustend als een tanker na een verre reis, nadeinend en nadeinend. Niets is wat het lijkt, niet het begin niet het einde, misschien zelfs niet de reis.

[b]Jade[/b]

Ik wilde eerst proberen om ‘commentaar’ over Tryskyl neer te schrijven maar heb gemerkt dat iedere parafrasering afbreuk doet aan de inhoud en ingenieuze opbouw van het stuk. Dus maar niet. Of toch... Ik zie een boeiend contrast tussen de kleine en zeer herkenbare materialistische dingen waar we met zijn allen mee bezig zijn en ‘hogere’ waarden zoals respect, zelfrespect, begrip, mededogen - zelfs voor de meer duistere kanten van het mens-zijn.
Het SM-verhaal, in een poging om een diepere laag aan te boren, is in mijn ogen geslaagd. Mijn bedenking is dat de auteur weliswaar ver afblijft van de rauwe dierlijke werkelijkheid die De Sade schetste, maar wellicht wél aanleunt bij het discours van de SM-scene (respect en vertrouwen).
De vorm is meesterlijk: de schijn en de onthullingen houden het publiek geboeid. Van absolute herkenbaarheid naar absolute vervreemding en uiteindelijk verdient iedereen respect en mededogen. De inhoud is uiteindelijk filosofisch en de boodschap positief. Ik doe mijn hoed af!
Gefeliciteerd!

[b]Krist Windels, regisseur, Ardooie[/b]

Gepost door: Toeschouwers | 15-08-08

De commentaren zijn gesloten.