03-10-09

Een paard dat niet naar de zee kijkt...

Garnaalvisserklein

 

Titel: Een paard dat niet naar de zee kijkt
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: relatieanalyse
Bezetting:  1 dame en 1 heer, elk van middelbare leeftijd.
Duurtijd: 100 minuten
Geschreven in: 2009
Personages:
- De man
- De vrouw

Locatie en decor:
De actie speelt zich af in de woonkamer van een doorsnee gezin, ergens in een kustdorp aan de Noordzee (Wenduine, Koudekerke, Zandvoort…). Omdat er geen noodzakelijke rekwisieten zijn, is het decor niet uitgewerkt. Het wordt aan de hand van de dialogen gesuggereerd op een naakt podium met bleke en donkere vlakken. Kleurloze praticabels dienen als stoel of tafel. Grijze doeken langs de zij- en achterwand. Over de achterwand loopt horizontaal een golvende, lichtblauwe lijn (de kleur van de zee).

 

Praktisch:

 Gezien de kleine bezetting, het ontbreken van decor en de eenvoudige technische vereisten leent dit stuk zich uitstekend tot een voorstelling op verplaatsing.

 

Een paard dat niet naar de zee kijkt …
Wanneer de losbollige Katleen aankondigt dat zij gaat trouwen, houden haar ouders hun eigen relatie tegen het licht.

Veertig jaar vol van nooit uitgesproken verlangens, verzwegen zijsprongetjes, weggedrukte emoties, ontkende geaardheden, moeilijke communicatie, geven en toegeven maar vooral zwijgen,… Een relatie die openplooit, tot vluchten niet meer kan. En op het einde, de cruciale vraag: is zoveel verloren tijd nog te recupereren, of blijft er altijd een nieuwe weg?

Herken je buurvrouw en glimlach minzaam, herken jezelf en slik even. Maar bovenal… geniet!

Zet je in een gemakkelijke stoel, wacht tot de lichten doven en laat het verhaal zich spontaan ontvouwen zoals een warm deken dat over je heen gaat liggen.

 

Paard Middelharnis.jpgCIMG1453.JPGCIMG1458.JPGCIMG1462.JPGTheatergroep ' t Spiegel(t)je uit Middelharnis (Nederland) speelde dit stuk op 11, 12 en 13 december 2011 in Studio 13 te Rotterdam (Ned); regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. Dezelfde groep speelde dit stuk op 18, 19 en 20 november 2011 in Cultuurcentrum Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis; regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. (Foto's Carla Assenberg, Toneelgroep Helvetia, Hellevoetsluis)

 

 

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

 

 

10:04 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.