09-10-09

De verbazingwekkende carrière van Provist Alain

Typmachine

 

Titel: De Verbazingwekkende Carrière van Provist Alain

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: met spelfragmenten geïllustreerde monoloog

Thema: maatschappelijke satire

Bezetting: 3 à 5 mannen en 1 à 2 vrouwen

Duurtijd: 90 minuten

Geschreven in: 2009

Personages:

- Alain Provist, de behanger, man van middelbare leeftijd;

- De weduwe: een stille rol, eventueel een pop, of zelfs helemaal gesuggereerd.

- De jonge Alain Provist;

- De Baas, ook Generaal genoemd, een slijmerige verkoper met vlotte praatjes;

- De Consul, een iets te vlotte yuppie;

- De ijstheeman, een nerdig type dat alleen computeriaans spreekt;

- De vrouw van de baas, een opgedirkte del van het type ‘dom blondje’

- De vrouw van de bank, nerveuze carrièrebitch in mantelpakje, zonder gevoel voor humor.

(De meeste rollen kunnen als dubbelrol gespeeld worden, zodat er een kleinere bezetting nodig is)

Decor: De actie speelt zich af in de woonkamer van een oude weduwe. Een uitgewerkt decor is niet nodig. De weduwe zit gedurende het hele stuk opzij van het toneel in een leunstoel en luistert naar het verhaal van de behanger. Links achteraan is een tweede speelvlak waar een tafel en twee stoelen staan.  Het kan zowel een kantoor als een restaurant uitbeelden. Dit speelvlak wordt alleen belicht wanneer er actie is. Op het tweede plan worden sommige passages die het hoofdpersonage aan de weduwe vertelt, ter illustratie vertolkt in dialoogvorm.

Over het stuk:

Wat is er te vertellen over deze eenvoudige man, een wat simpele ziel, maar met gezond boerenverstand? Wat is er te vertellen over de jongen die onder aan de ladder begint en het bedrijf vol verbazing ziet groeien en groeien tot de ladder wankelt? Wat is er te vertellen over de eenvoud en het optimisme dat het leven gewoon aangenamer doet lijken dan het is? Ik zal het kort houden: elke gelijkenis met bestaande personen of toestanden is niet louter toevallig…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

18:03 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-09

Een paard dat niet naar de zee kijkt...

Garnaalvisserklein

 

Titel: Een paard dat niet naar de zee kijkt
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: relatieanalyse
Bezetting:  1 dame en 1 heer, elk van middelbare leeftijd.
Duurtijd: 100 minuten
Geschreven in: 2009
Personages:
- De man
- De vrouw

Locatie en decor:
De actie speelt zich af in de woonkamer van een doorsnee gezin, ergens in een kustdorp aan de Noordzee (Wenduine, Koudekerke, Zandvoort…). Omdat er geen noodzakelijke rekwisieten zijn, is het decor niet uitgewerkt. Het wordt aan de hand van de dialogen gesuggereerd op een naakt podium met bleke en donkere vlakken. Kleurloze praticabels dienen als stoel of tafel. Grijze doeken langs de zij- en achterwand. Over de achterwand loopt horizontaal een golvende, lichtblauwe lijn (de kleur van de zee).

 

Praktisch:

 Gezien de kleine bezetting, het ontbreken van decor en de eenvoudige technische vereisten leent dit stuk zich uitstekend tot een voorstelling op verplaatsing.

 

Een paard dat niet naar de zee kijkt …
Wanneer de losbollige Katleen aankondigt dat zij gaat trouwen, houden haar ouders hun eigen relatie tegen het licht.

Veertig jaar vol van nooit uitgesproken verlangens, verzwegen zijsprongetjes, weggedrukte emoties, ontkende geaardheden, moeilijke communicatie, geven en toegeven maar vooral zwijgen,… Een relatie die openplooit, tot vluchten niet meer kan. En op het einde, de cruciale vraag: is zoveel verloren tijd nog te recupereren, of blijft er altijd een nieuwe weg?

Herken je buurvrouw en glimlach minzaam, herken jezelf en slik even. Maar bovenal… geniet!

Zet je in een gemakkelijke stoel, wacht tot de lichten doven en laat het verhaal zich spontaan ontvouwen zoals een warm deken dat over je heen gaat liggen.

 

Paard Middelharnis.jpgCIMG1453.JPGCIMG1458.JPGCIMG1462.JPGTheatergroep ' t Spiegel(t)je uit Middelharnis (Nederland) speelde dit stuk op 11, 12 en 13 december 2011 in Studio 13 te Rotterdam (Ned); regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. Dezelfde groep speelde dit stuk op 18, 19 en 20 november 2011 in Cultuurcentrum Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis; regie: Kees Keemink; Rolbezetting: Lenny de Raaij en Rien Gielbert. (Foto's Carla Assenberg, Toneelgroep Helvetia, Hellevoetsluis)

 

 

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

 

 

10:04 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |