14-11-09

Jonge klare

Titel:  Jonge klare
Auteur: Luc van Balberghe (naar een idee van Jan Zoons)
Genre: volkse klucht
Bezetting: 1 dame, 4 heren
Duur: wagenspel of eenakter, 40 minuten
Geschreven in: 2009
Personages:
- Klaartje: de waardin van de dorpsherberg

- Teun, Koos en Jan: drie landbouwers uit het dorp

- De stadmens

Locatie en decor:
Het verhaal speelt zich af in de dorpsherberg. Het stuk kan in een echt café gespeeld worden, in een schouwburg, of als wagenspel met een gesuggereerd decor.

Over ‘Jonge klare”

Klaartje, Teun, Koos en Jan wonen al generaties lang in het dorp, een gesloten gemeenschap. Dat willen ze zo houden. Wanneer de stadsmens plots verschijnt en zich in het dorp begint thuis te voelen, proberen ze hem te verjagen met spookverhalen. Dat lukt hen evenwel niet. Op het einde vertelt de man uit de stad aan hen een verhaal, waarvan ze zelf te bibber in de kuiten krijgen. Behalve Klaartje, die blijft er rustig onder en gaat nog eens rond met de fles jenever…

Het stuk is een volkse klucht met veel humor, een vleugje romantiek, een zweempje geheimzinnigheid, een streepje spanning… Wat kan een publiek nog meer wensen?

Jonge Klare Gullegem10.JPG

Jonge Klare' werd gecreëerd door toneelgezelschap De Lustige Slijters uit Gullegem op 25 april 2010. De acteurs Annick Vandecasteele, Jan Folens, Bruno Vansteenkiste, Tony Wuyts en Ronny Toebaert werden geregisseerd door Wim Quidousse. De voorstellingen hadden plaats op om 11 u, 11 u.45 en om 12u.30 aan De Oude Pastorij, Bissegemstraat te Gullegem, in het kader van Wevelgemse Parels. Op zondag 2 mei speelde hetzelfde gezelschap ter gelegenheid van de Meiboomviering om 15 uur aan de sporthal in Gullegem. 

Jonge Klare Rekkem 002.JPGIn Rekkem (Menen) werden op zondag 20 juni 2010 de jaarlijkse Breughelfeesten afgesloten met de opvoering van Jonge Klare. Lucien Vandoorne regisseerde Peggy Vanoverschelde, Geert Mistiaen, Xavier Coppens, Francis Duthoy, Jacques Dufourmont en Isabelle Fievez.  

 

Jonge Klare Wulpen3.jpgOp zondag 18 juli 2010 nam Toneelkring De Goubloem uit Vilvoorde deel aan het Humoristisch Theaterfestival in Wulpen (Koksijde) met Jonge Klare. Jon Igartua regisseert Eva Liekens, Jos Stappers, Bartel Zenner, Antoon Bouckenooge en Niels Hofmans. Ze herhaalden het nog eens op de Cultuurmarkt in Vilvoorde op 11 september 2010.

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 Info: luc.van.balberghe@telenet.be

19:59 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |