08-02-15

Als 't maar een jongen is!

Titel: Als ’t maar een jongen is

Auteur: Luc van Balberghe

Genre: blijspel in 3 bedrijven

Bezetting: 8 dames en 3 heren (evt. 6 of 7 dames en dan 5 of 4 heren)

Speelduur: 120 minuten + pauze

Geschreven in: 2010

Personages:

-           Ludo: dertiger, homo, woont samen met Rudy. Praat en beweegt heel erg verwijfd: hoog stemmetje, langgerekte klanken, korte stapjes en wuivend handje. Romantisch en zweverig type.

-           Rudy: dertiger, homo, woont samen met Ludo. Praat en beweegt idem als Ludo, maar is iets kordater en realistischer.

-           Benny: onbepaalde leeftijd, klusjesman in het flatgebouw waar Rudy en Ludo wonen. Heeft een sociaal drankprobleem. Voor de rest een goudeerlijke, ietwat simpele goedzak.

-           Els: dertiger, lesbo, woont ook in het flatgebouw van Rudy en Ludo. Nogal plompe, dominante figuur.

-           Sofie: dertiger, lesbo, woont samen met haar vriendin Els. Eerder tenger en onderdanig.

-           Inspectrice van Adoptiedienst 1: vrouw, bijna 60 jaar, struis, gefrustreerd, bazige tante.

-           Inspectrice van Adoptiedienst 2: vrouw, dertiger, sociaal, begripvol en sympathiek.

-           Moeder van Rudy: zestiger, druk en bemoeizuchtig

-           Moeder van Els: zestiger, nerveus en erg verward

-           2 politieagenten: man of vrouw, leeftijd onbelangrijk. Bij voorkeur twee tegengestelde figuren zoals oud en jong, lang en klein, breed en smal.

 

Locatie en decor

De flat van Rudy en Ludo op de tiende verdieping van een modern flatgebouw. De inrichting is heel erg design en tegelijk kitscherig door te veel aandacht voor details. De overwegende kleur is roze. Op alle mogelijke plaatsen bevinden zich hartjes, zoals een kussen of een kadertje in de vorm van een hart, enz. Rechts bevinden zich enkele zeteltjes, bijna in het midden staat een tafel met enkele stoelen. Links is een hoek helemaal ingericht als toekomstige kinderkamer met speelpark, wieg, koets, knuffels… Verder een deur naar de gang, naar de slaapkamer en naar de keuken.

 

Over het stuk

Ludo en Rudy zijn twee homovrienden die al jaren samenleven op hun luxeflat op de tiende verdieping van een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen ook de lesbische vriendinnen Els en Sofie.

Ludo en Rudy hebben echter een uitgesproken kinderwens en willen een kindje adopteren. De bazige inspectrice van de Adoptiedienst maakt het echter moeilijk omdat het kind dan geen moeder heeft.

Els en Sofie spelen daarom even de echtgenote tot het dossier in orde is. Maar de wat eenvoudige klusjesman snapt het allemaal niet meer.

Wanneer plotseling de moeder van Rudy én de moeder van Els op bezoek komen terwijl de inspectrice er ook is, ontstaat het ene misverstand na het andere.

Terwijl de oplossing toch zo eenvoudig is…

 

Rudy, Benny en Ludo.jpgEls, Inspectrice1 en Sofie.jpgEls en Sofie.jpgDe Confrontatie.jpgInspectrice1 en Ludo.jpgMoeder van Rudy.jpgInspectrice wordt ontmaskerd.jpgEr wordt geklonken.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit stuk werd gecreëerd door Toneelgroep De Banneuxkes uit Hasselt en gespeeld op 26-27 januari en 1-2-8-915-16 februari 2013. Regie: Yvette Bottu. Rolbezetting: Jan Dierckx, Ronny Dupont, Wim Reyskens, Emmy Mistiaen, Liliane Mistiaen, Nanny Bijnens, Chris Vandevenne, Laurette Jacobs, Peggy Paesmans, Alex Fiddelaers, Ronny Mouton.

 

Op 29-30 november en op 1-6-7-8-13-14 december 2013 speelt Toneelvereniging Podium uit Lovendegem-Vinderhoute "Als 't maar ne jongen is!" in zaal Den Osschaert, Kasteeldreef 75 te Lovendegem, in een regie van Werner Van der Elst. Bezetting: Antoine Ornelis, Caroline Van de Velde, Cathy Herbots, Gudrun Willems, Koenraad Verrept, Marc Deleureré, Marc Thys, Marjan Meulewaeter, Mireille Wittevrongel, Patrick Van Waetermeulen, Stefanie Meulewaeter.

 

 

 

 

 

 

Jonge Rekem 1.jpgJongen Rekem 11.jpgJongen Rekem 6.jpgJongen Rekem 10.jpg

 

 

 

 

Op 31 januari en 1-6-7 februari 2015 speelde Toneelvereniging ’t Gruupke, Rekem (Lanaken) in OC Kleinveld, Populierenlaan, Rekem dit stuk in een regie van Viviane Peulen­­­

 

- Bezetting: Eric Raedts, Erik Van Damme, Audrey Bartelet, Natacha Petri, Renata-Fien Winten, Patrick Meyers, Sandra Lenaerts, e.a.

 

 

 

 

 

 

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

09:30 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: electricien paris | 24-02-15

De commentaren zijn gesloten.