15-03-12

Gekaapte violen

Zoeloeland1kl
 

Titel: Gekaapte Violen
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomedie in 3 bedrijven (7 taferelen)
Bezetting: 4 dames, 2 heren
Duur: avondvullend, 120 minuten
Geschreven in: 2008
Personages:
- Mammie: 70+, bemiddelde weduwe van stand. Woont op gelijkvloerse serviceflat. Heeft alle ‘kwalen’ van bejaarden zoals vragen stellen en dan niet luisteren naar het antwoord. Niettemin is ze wel goed mee met de tijd en staat open voor de leefwereld van haar kleinkinderen.
- Sabine: 40+, dochter van Mammie, dienstoverste van een thuiszorgdienst. Denkt dat ze topmanager is. Heeft geen tijd noch aandacht voor haar kinderen of haar man.
- René: 40+, echtgenoot van Sabine, lagere bediende zonder ambitie, volgzame slof, droge humor. Begrijpt veel, maar zegt weinig.
- Sven: 17 jaar, zoon van Sabine en René. Typische puber. Nogal egocentrisch en gehaaid.
- Wendy: 15, dochter van Sabine en René. Giechelende tiener, goedhartig maar naïef, droomt weg in tienerromantiek.
- Bloemenmeisje: leeftijd onbepaald. Klantvriendelijk, maar tegelijk commercieel.

Locatie en decor:
Het verhaal speelt zich af op drie locaties en in drie decors.
Decor 1: de woonkamer in de serviceflat van Mammie. Beetje ouderwets. Goed gevuld met bibelots, boekenrek, mahoniehouten kasten en tafeltjes, tapijten, rieten schommelstoel, familiefoto’s, herinneringen,…
Decor 2: de moderne leefkeuken van Sabine en René.
Decor 3: een bloemenwinkel of bloemenstalletje.
Decor 1 en 2 kunnen op een draaiplateau gebouwd worden. Indien de zaal hiermee niet is uitgerust, kunnen ze naast of boven elkaar staan en, naargelang de actie er zich afspeelt, afzonderlijk belicht. Het is belangrijk dat het publiek begrijpt dat het over uit elkaar gelegen locaties gaat. De zitkamer en de keuken bevinden zich niet in hetzelfde huis.
Decor 3 staat bij voorkeur in een hoek van de zaal, los van het podium.

Over ‘Gekaapte Violen…

Sabine is dienstoverste van een thuiszorgdienst. Zij controleert dus slechts haar ex-collega’s, maar waant zich topmanager. Haar man René is een volgzame slof met een eenvoudig 9-tot-5-baantje.
Zij hebben twee tienerkinderen: de ontluikende puber Sven en de nog onschuldige Wendy.
Dan is er ook nog Mammie, de moeder van Sabine. Deze welgestelde weduwe woont op een luxueuze serviceflat. Elke woensdagmiddag komen de kleinkinderen bij haar eten en dan overbruggen twee extreme generaties de kloof van ouders die het drukdrukdruk hebben.
Iedereen is eenzaam op de eigen manier. De tieners omdat ze nog nergens bijhoren, Mammie omdat ze nergens méér bijhoort, Sabine omdat ze zich wil doen gelden maar het net niet kan, Rene omdat hij steeds onder de voet gelopen wordt.
Ze zoeken elk, ook op hun manier, een uitweg uit die eenzaamheid.
De tieners spijbelen en dompelen zich onder in hun vriendenkring, Sabine tiranniseert haar collega’s en haar man, Rene kijkt een hele week uit naar de bijeenkomst van Het Genootschap – een mannenclub waar hij moppen tapt.
En Mammie? Tja, Mammie…

Cast Gekaapte Violen Sint Kruis Winkel.jpg'Gekaapte Violen' wordt opgevoerd door het Winkels Amateur Toneel, St.-Kruis-Winkel (Gent) op 9-10-11 en 14-15-16-47 maart 2011 in een regie van Gilbert Lammertyn. Rolbezetting: Laurens Polfliet, Veronique Rosseel, Marnix Devos, Tamara Noëth, Helga Lammertyn en Akia De Caluwé.. 

  

Gratis leesbrochure voor regisseurs of leden leescomité, info over opvoeringsvergunning en auteursrechten: luc.van.balberghe@telenet.be

 

16:08 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-12

Over het graf heen

Titel: Over het graf heen
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomische monoloog
Bezetting: 1 man
Duur: 30 minuten
Geschreven in: 2011
Personages:
- De heer Vermeer:  man van middelbare tot iets oudere leeftijd, naargelang de beschikbare acteur

Locatie en decor:
Het stuk speelt op een kerkhof. Twee grafstenen staan rug aan rug. De ene in de richting van het publiek..

Over het stuk…
Elke vrijdag komt de heer Vermeer op het kerkhof een graf onderhouden en de bloemen verversen. Recht tegenover hem, in de andere rij, doet een vrouw hetzelfde Ze geraakten destijds in gesprek; wisselden al eens wat schoonmaakmateriaal uit, begonnen te vertelen over hun respectieve partner en stilaan groeide er een relatie.

Het publiek leeft mee met hun heden en hun verleden. Wat de toeschouwers echter niet weten, is dat ze een geheim delen, dat pas in de laatste zinnen tot uiting komt.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Vraag een gratis leesbrochure: luc.van.balberghe@telenet.be

 

17:04 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |