07-04-12

Een kreet in de nacht

 

Een kreet in de nacht.jpg

Titel: Een kreet in de nacht
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: thriller in 4 bedrijven
Bezetting: 4 heren en 4 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 110 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2012

Personages:
- Emma en Cecile:  twee bejaarde, ongehuwde zussen. Emma is het discrete, sussense type. Ze lijdt aan reuma en kan nauwelijks bewegen. Cecile is gek op roddels en heeft een levendige fantasie.
- Politieagent: 40+

- Huisarts: 40+

- Peer: bejaarde man, genre dorpsfilosoof

- Ottokar Niezen: einde 20, Oostenrijks schrijver

- Lynn: 30+, Australische toeriste

- Jacky: oudere zus van Lynn

Locatie en decor:
Twee derden van het podium vertoont de wat ouderwetse achterkeuken van een gerenoveerde hoeve aan de rand van het dorp. Deze keuken geeft uit op het terras, met uitzicht op de tuin en het dorp in de verte.

Een derde van het podium is dit terras.

Er kan simultaan op de twee vlakken gespeeld worden.

Over het stuk…
Is
het echt maar een ongeval, of zit er meer achter?

Kan het toeval zijn dat in dezelfde week een Oostenrijks schrijver en twee zussen uit Australië een gastenkamer betrekken in een pensionnetje waar haast nooit iemand verblijft? En dat precies in die week een gehate dorpsgenoot een dodelijke val van zijn paard maakt?

Of moeten we het in het dorp zelf gaan zoeken? Iedereen had er met het slachtoffer blijkbaar nog een oude rekening te vereffenen.

Misschien zit de moordenaar gewoon mee in de zaal? Hoe goed ken je de persoon op de stoel links of rechts van je, eigenlijk wel?

‘Een kreet in de nacht’ is een spannende ‘good old school whodunit’ met alle ingrediënten die zo’n verhaal nodig heeft.

Bovendien zijn net voor het laatste bedrijf alle tips en hints aangereikt, om zelf de oplossing te vinden. Benieuwd of je erin slaagt!

En neen, de butler heeft het niét gedaan
 

CREATIE

'Een kreet in de nacht' wordt opgevoerd door de Koninklijke Toneelkring Nut en Vermaak uit Oostende op 3-4-5 mei 2013 in de toneelzaal van het Leerwerkcentrum KTA HoTech, Ieperstraat te Oostende, in een regie van Stefaan Menu. Rolbezetting: Monique Daschot, Michèle Ghaye, Dasha Ivanova, Kathy Lerouge, Dany Lowyck, Daniël Menu, Stefaan Menu, Karel Neels.

 

Toneelkring Wantrien uit Elversele speelt 'Een kreet in de nacht' op 7-8-9-14-15 februari 2014 in de Emiel Naudtszaal, Hof Ter Elst 1 te Elversele (Temse). Regie Sven Claeys.

 

 

Vraag een gratis leesbrochure: luc.van.balberghe@telenet.be

 

16:34 Gepost door luc-van-balberghe - | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-12

De koning van Teuttereweuttere

Titel: De koning van Teuttereweuttere

 Auteur: Luc van Balberghe

Genre: kluchtige eenakter of wagenspel

Bezetting: 13 personages met dubbelrollen, min. 3 dames en 3 heren.

Speelduur: 45 minuten

Geschreven in: 2010

 Personages:

De boerin en de boerenknecht,  het oude vrouwtje ‘ons moe’, haar zoon Constantijn, dokter, heraut, koningin, prinses, schildwacht, heks, rondreizende koopman, wonderdoktoor, notaris.

 Locatie en decor:

Het decor wordt gesuggereerd met summiere zetstukken, die best hilarisch mogen zijn. In de tekst staat bij elk tafereel op welke locatie het zich afspeelt.

 Over het stuk:

Het verhaal werd geïnspireerd door een sprookje uit de Slovaakse folklore, maar het stuk is allerminst een sprookje gebleven. Er gebeuren de meeste krankzinnige dingen zoals een dokter met een blauw zwaailicht op zijn hoed, een schildwacht die met een Vespa het podium komt opgereden of een prinses die van de patissier een portie blotebillenkoek krijgt.

Dit stuk is drie kwartier lachen geblazen voor het publiek en een creatieve speeltuin voor regisseur en acteurs.

 

ZOTTeuttereweuttere.jpgPloeg met auteur.jpgDe Koning van Teuttereweuttere werd gecreëerd door het Zults Openlucht Theater, Zulte op 24 juni 2012. Regie: Griet Heyerick. Bezetting: Davina David, Sieglinde David, Anne De Meulemeester, Johan Dewitte, Martin Gilbert, Koen Moreels, Martine Peck, Hans Tack, Etelle Vandenbroecke, Annick Van Simaey, Frederic Vanwynsberghe.

 

De Koning van Teuttereweuttere werd gespeeld op zondag 9 september 2012 in het park van het kasteel van Schorisse, om 11.30 en om 16 uur door Stijn Bousard, Ben Vandekerckhove, Geert Deschaumes, Gie Minnaert, Lutgarde Desmet, Vanessa De Bus, Sigrid Van Eenoo en Inge Van Welden. De regie werd gevoerd door Nadine Provoost.

 

Moeder sterft.jpgConst met drank.jpgWonderdoktoor.jpgBillenkoek3.jpgHele groep2.jpg

 

 

 

 

 

 

Op zondag 16 juni 2013 werd De Koning van Teuttereweuttere opgevoerd door een gelegenheidsgezelschap bestaande uit Xavier Coppens, Ria Debruyne, Jacques Dufourmont, Isabelle Fievez, Francis Duthoy, Annie Liefooghe, Geert Mistiaen en Peggy Vanoverschelde, in regie van Piet Gheysen. De voorstelling had plaats in open lucht achter het Dorpshuis in Rekkem (Menen) als afsluiting van de jaarlijkse Brueghelfeesten.

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

Meer info over mijn andere toneelstukken, klik hier rechtsonder op 'Algemeen' en scroll omlaag. Gratis toneelbrochures te verkrijgen ter lezing.

 

13:21 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-04-12

Gebakken lucht

 

Titel: Gebakken lucht

 Auteur: Luc van Balberghe

Genre: Dolle komedie in 3 bedrijven

Bezetting: 4 vrouwen en 3 heren (Er bestaat ook een uitgebreide versie met 5 vrouwen en 4 heren; bij aanvraag van leesbrochure, geef voorkeur op)

Personages:

- Rocky: 45 jaar, arbeider en pantoffelheld. Tot hij wat gedronken heeft…

- Lewie: zijn iets oudere collega. Vrijgezel. Nogal simpel van geest. Toch op ’t eerste gezicht.

- Claire: 45 jaar, vrouw van Rocky. Waant zichzelf heel wat en leeft boven haar stand.

- Kitty: 22 jaar, dochter van Rocky en Claire, 6 maanden zwanger.

- Mike: 25 jaar, zoon van Rocky en Claire, eeuwige student

- Madeleine: 48, buurvrouw van Rocky, altijd in voor een grapje

- Journaliste: 25 jaar

(Bijkomende rollen in de uitgebreide versie)

- Notaris

- Brigitte, vrouw van de notaris

Duur: avondvullend

Geschreven in: 2009

Decor: een woonkamer met een deur naar de gang, enkele deuren naar het toilet en een slaapkamer, een deur die uitgeeft op de tuin.

Foto Gebakken Lucht Siloewet.jpgGEBAKKEN LUCHT ging in première op 5-6 en 12-13 juni 2009 in een regie van Robert De Clerck. Het gezelschap Siloewet verzorgt de creatie in het Vaarttheater in Schoten.

 

 

 

 

 

 

 

Gebakken Lucht Beerst

VOLGENDE OPVOERING door toneelkring Vrij Spel in Zaal Ter Zaele te Beerst (Diksmuide) in een regie van Daniël Deceuninck op 26 en 27 februari en op 5 en 6 maart 2010.

 

 

Gebakken Lucht RustRoest 2.jpgGebakken Lucht RustRoest 7.jpgGebakken Lucht RustRoest 13.jpgGebakken Lucht RustRoest 17.jpgGebakken Lucht RustRoest 27.jpgToneelkring Rust Roest uit Neder-over-Heembeek speelde Gebakken Lucht op 18 en 19 november 2011 in regie van Robert De Clerck met Rony Olbrechts, Filip Scheers, Veronique V anherck, Sandra Vanbeneden, Geert De Wilde, Rita Rousseau en Emily Wauters.

 

TGebakken Lucht Schimpen.jpgoneelgroep Schimpen uit Kuringen (Hasselt) speelde Gebakken Lucht op 9-10-16 en 17 februari 2013. Jacqueline Vanderlinden-Stiers regisseerde Caroline Volckaert, Dietrich Bex, Marie-Jeanne Vanseer, Irma Houbrechts, Eddy Mertens, Yvan Janssens, Birgit Kelchtermans, Bert Boyen en Vera Volckaert.

 

 

 

 

Over het stuk:

Rocky en Lewie, twee boezemvrienden en collega’s, dreigen hun werk kwijt te geraken. Omdat de vrouw van Rocky van dure juwelen, een zwembad in de tuin en exotische vakanties houdt, moet er bijna een mirakel gebeuren om dit te blijven bekostigen.

Een mirakel?

Het woord alleen brengt Rocky en Lewie op ideeën: ze gaan gebakken lucht verkopen, die ze zelf bakken en zelf op flessen trekken. Een heilige verschijning moet de klanten lokken.

Als ten slotte de pers erop afkomt, gebeurt er een echt wonder en zit er heel iets anders in de fles dan gebakken lucht…

Een dolle komedie, zonder veel psychologische diepgang maar met zeer herkenbare personages, hilarische toestanden waarbij niemand moet nadenken, verkleedpartijen, onverwachte wendingen, deuren die open en dicht klappen, en op het einde zorgt Amor voor een goede afloop. Een lachsucces van de bovenste plank!

 

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

 

Info:luc.van.balberghe@telenet.be

19:52 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |