25-05-15

Virus

virus

Titel: Virus
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: tragikomedie (of een lachspel met ‘dat ietsje meer’) in 4 bedrijven
Bezetting: 2 heren en 4 dames in 1 decor.
Duur: avondvullend, 100 minuten, in 2 delen
Geschreven in: 2008
Personages:
- Aline, de schoonmaakster: 50+; goed uitziend; eenvoudig gekleed en eenvoudig van geest, maar met goed hart.
Mijnheer Erik ‘Kwikkie’, gymleraar: -40, sportief uitzicht, breedgeschouderd, verende stap, goedlachs, joggingpak met ‘knobbel in de broek’, ongevaarlijke charmeur.
Mijnheer Paul ‘Atlas’: 50+, godsdienstleraar, slijmbal, vals opgewekt, katjes-in-het-donker-knijper. Bijnaam Atlas wegens zijn ernst en zijn zelfbeklag door alle zorgen van de wereld op z’n schouders te voelen.
Mevrouw Yvonne ‘Cleopatra’: 50+, geschiedenislerares, belerend, saai, heel egocentrisch.
Mevrouw Miek ‘Gods zegen voor de mensheid’: -40, lerares Wiskunde en Wetenschappen, gescheiden en gefrustreerd, licht verbitterd in het leven
Juffrouw Karen: -30, jonge leerkracht Moraal en Zedenleer. Sexy gekleed: kort rokje, topje, buik bloot en navelpiercing. Zeer vrijgevochten, bijzonder intelligent, erg empathisch en zeer innemend.

Locatie en decor:
Een leraarslokaal van een middelbare school (HAVO). Enkele tafels met stoelen, een plaats om laptop in te pluggen, enkele hoekzeteltjes, een fotokopieertoestel, een keukenhoek met koffiezetapparaat.
Dit was vroeger het lokaal voor niet-rokers. Sinds er nergens meer gerookt mag worden, blijft dit groepje zich toch afzonderen en voelt zich beter dan de rest van het personeel.

Over ‘Virus’…
In een middelbare school (HAVO) beschikt een groepje leerkrachten over een eigen lokaaltje, los van het grote lerarenlokaal: de egocentrische geschiedenislerares Yvonne die alleen maar over zichzelf praat, de hypocriete godsdienstleraar Paul, de bedrogen en verbitterde wiskundelerares Miek en de ‘vrijgezellige’ gymleraar Erik die zijn eenzaamheid verstikt onder ongeremde grapjasserij.
Alleen Mevrouw Verboven, de lerares Moraal, is er bij ’t begin van het nieuwe schooljaar niet bij. In haar plaats komt de jonge en extravagante interim-leerkracht Karen.
Haar kleding, gedrag en ongegeneerde uitspraken passen absoluut niet bij de hoofse en wat verzuurde sfeer van het groepje, dat merkbaar op haar neerkijkt.
Karen is echter wel de enige die de schoonmaakster Aline ook ‘collega’ noemt en haar als een gelijke beschouwt. Ze is heel verstandig, beschikt over een groot inlevingsvermogen en oordeelt niet over anderen. Zij luistert naar ieders probleem en wijst, zonder belerend vingertje in de lucht, wegen aan die naar een oplossing kunnen leiden. Bovendien blijkt dat Karen helemaal niet de femme fatale is waarvoor ze eerst aanzien wordt.
Na twee maanden verlaat Karen de school.
Voor niemand zal het leven nog ooit zijn zoals het was…

Het HKT (Heists Kamertoneel) speelt in de eigen zaal in de Kattestraat te Heist-op-den-Berg 'Virus' op 19-20-26-27 februari en 5-6-7-9-12-19 maart 2016. De naam van regisseur en cast wordt nog meegedeeld.


Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balbergheANTISPAM@telenet.be

 

 

15:45 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

60 dagen later...

Titel: 60 dagen later…
Auteur: Luc van Balberghe
Genre: relatiethriller
Bezetting: 3 dames en 1 heer in 1 decor.
Duur: eenakter, 40 minuten
Geschreven in: 2008, ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van Toneelgroep De Fakkel in Vlaardingen (Nederland)

Personages:
- Suzanne Berkel, een jonge vrouw die haar man vorige week aan de deur zette omdat ze hem betrapte met haar beste vriendin
- Haar moeder
- Commissaris Lena Kindt van de Sectie Moordzaken
- Inspecteur Ed Terlinde van de sectie Moordzaken

Creatie op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari 2010 om 20 uur en op zondag 21 februari 2010 om 16 uur in Minitheatra  te Westerlo-Tongerlo. Regisseur: Hugues Demoulin. Vertolking: Hugues Demoulin, Nele Plu, Jan Van Thielen en Mia Wils.

Toneelkring WomAct (Wommelgem Acteert) brengt '60 dagen later...' tijdens een eenakteravond op13-14-20-21 november 2015 in Zaal Familia, Adolf Mortelmansstraat ! te Wommelgem. Lisette Verhoeven regisseert Sarina Jacobs, Carla Caes, Mia De Peuter en Luc Berghuis.


Locatie en decor:
De woonkamer van een onlangs, modern en fris, ingerichte flat. De inrichting is nog niet helemaal in orde. Er staat nog een schilderijtje óp de kast in plaats van erboven tegen de muur te hangen, er staan nog enkele niet-uitgepakte kartonnen dozen. Een driezitsbank, een uitweg naar de gang met de voordeur.

Over het stuk:
60 dagen later…
Precies 60 dagen nadat Suzanne Berkel met de avonturier Max De Brouwere trouwde, betrapt ze hem in haar eigen appartement met haar allerbeste jeugdvriendin Kirsten. De vriendschap is meteen uit, de liefde ook. Suzanne zet Max aan de deur.
Haar overbezorgde moeder was het nooit eens met de keuze van haar dochter. Zij vond haar schoonzoon een luiaard, een profiteur, een vrouwenloper, een geldgier,…
Maar, waarom geeft ze hem dan nu plots zelf onderdak?

Luc van Balberghe


Opvoeringsvergunning en auteursrechten:
Geïnteresseerde regisseurs kunnen gratis een brochure ter lezing aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.

Info: luc.van.balberghe@telenet.be

 

15:37 Gepost door luc-van-balberghe - in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |